Helmonds bedrijf schuldig aan dood van twee werknemers

Op 13 augustus 2014 ademden twee werknemers van 55 en 57 jaar argongas in en overleden.

De rechtbank in Den Bosch. Foto Remko de Waal / ANP

Het bedrijf Xycarb Ceramics uit Helmond is schuldig bevonden aan de dood van twee van zijn werknemers. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch maandag bepaald. Xycarb hield zich volgens de rechter niet aan de wettelijke regels rond arbeidsomstandigheden.

Argon

Op 13 augustus 2014 raakten twee werknemers van 55 en 57 jaar gewond toen het edelgas argon vrijkwam in de silo waar zij reguliere onderhoudswerkzaamheden verrichtten. Het gas verdreef de zuurstof uit de ruimte. De medewerkers werden buiten bewustzijn aangetroffen bij het reactorvat. Ze overleden later in het ziekenhuis.

De rechtbank acht Xycarb nu schuldig aan het ongeval:

Het bedrijf had op de hoogte moeten zijn van de gevaren die zich in het reactorvat zouden kunnen voordoen en had ter voorkoming hiervan afdoende maatregelen moeten nemen.

Daarnaast heeft het bedrijf “opzettelijk” in strijd met de voorschriften van de Arbeidsomstandighedenwet gehandeld, volgens de rechtbank. De fabrikant van ledlamponderdelen en computerchips krijgt een boete van 150.000 euro, waarvan 75.000 euro voorwaardelijk.

Eerder deze maand kon Xycarb, dat 200 werknemers heeft, zich verdedigen en plaatste het een reactie op de website. Volgens het bedrijf was “adequate kennis aanwezig” voor het werken met argon op het moment van het ongeluk.

“Een onvoorziene samenloop van omstandigheden heeft geleid tot het ongeval dat Xycarb vooraf niet heeft kunnen voorzien.”

Brand

Eerder dit jaar brak een grote brand uit in het pand van Xycarb. Een medewerker ademde daarbij rook in en liep brandwonden op. Volgens de brandweer zijn toen geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen.

    • Menno Sedee