McIlroy beste op Europese Tour, Luiten sluit jaar teleurstellend af

Rory McIlroy is voor de derde keer de beste golfer van de Europese Tour. De Noord-Ier verdiende de eretitel in stijl door het slottoernooi in Dubai te winnen. Hij verschalkte gisteren in de slotronde de Engelsman Andy Sullivan in een rechtstreeks duel langs de achttien holes op de Jumeirah Golf Estates. De Zuid-Afrikaan Brendan Grace eindigde als derde met 273, op een gepaste afstand van zes slagen achter de winnaar.

De 26-jarige McIlroy speelde niet eens het beste jaar uit zijn carrière. Hij won geen major en incasseerde zijn grootste bonus in mei met zijn overwinning in het Match Play. Het Brits Open moest hij overslaan wegens een blessure – de golfer scheurde zijn enkelbanden bij een potje voetbal met vrienden. Zijn zege in het Tour Championship was zijn twaalfde op de Europese Tour. Hij eindigde in 2012 en 2014 ook als eerste in de zogeheten Race to Dubai.

Joost Luiten speelde geen rol van betekenis, hij eindigde als 31ste. De Nederlander gaf in Dubai toe dat hij bepaald geen topjaar heeft gespeeld. Het was een seizoen zonder overwinningen en de vierde plaats in het Schots Open als beste resultaat. Op de wereldranglijst is Nederlands beste golfer teruggevallen naar de 84ste plaats. Hij hoopte in Dubai op een mooi slotakkoord, maar het lukte niet. „Ik kreeg halverwege de vierde ronde kramp in mijn rug. Ik had moeite de swing goed af te maken”, schreef hij op zijn website. „Het speelt niet lekker natuurlijk als je steeds het gevoel hebt dat er een pijnscheut aankomt. Die rug was hinderlijk, maar eerlijk is eerlijk, ik maakte ook weer net te veel fouten. Dat is ook het verhaal van dit seizoen: ik maak meestal genoeg birdies maar ook te veel bogeys.”

Toch voelt Luiten dat de vorm eraan komt. „Het goede spel is heel dichtbij. Ik heb ook zin om te spelen, daarom ga ik meteen door naar Zuid-Afrika, waar het nieuwe seizoen donderdag alweer begint. Ik ga ervan uit dat die rug snel weer goed is”, aldus Luiten, die het jaar 2015 van de Europese Tour eindigt op de vijftigste plaats. (ANP)