Geen Journaal en The Voice voor klanten KPN

KPN kampte dit weekend met een storing. Klanten krijgen drie gratis films als goedmakertje.

Klanten van telecombedrijf KPN konden dit weekend een etmaal geen interactieve televisie kijken. De landelijke storing begon vrijdag en werd zaterdag aan het begin van de middag na zo’n 24 uur verholpen.

De oorzaak van de storing lag „bij een verkeerde software-instelling in onze tv-ontvangers”, schrijft KPN (8 miljard euro omzet, 18.500 werknemers) op zijn website.

Om problemen op te lossen, heeft KPN de tv-ontvangers van nieuwe software voorzien. Die werd automatisch geïnstalleerd op het moment dat klanten hun tv voor het eerst weer aanzetten. Dat duurt ongeveer tien minuten.

Zo’n software-update is een ingrijpende operatie, zegt een woordvoerder van KPN. „Daar doen we normaal enkele weken over, nu hebben we dat in een nacht gedaan.”

Vrijdagavond moest een groot deel van de 1,8 klanten van KPN hun avond anders besteden dan met televisie kijken, zaterdagochtend had nog zo’n 10 procent van de klanten problemen. In de loop van de ochtend werden ook die opgelost.

Sindsdien hebben zich geen nieuwe problemen voorgedaan, zegt de woordvoerder, maar mogelijk ondervinden klanten nog wel de „naweeën van storingen”. Mensen die hun tv nu voor het eerst sinds de storing aanzetten, moeten bijvoorbeeld nog wachten tot de nieuwe software is geïnstalleerd.

Op zijn website biedt KPN klanten excuses aan. Om het goed te maken, mogen ze een week lang gratis programma’s van afgelopen vrijdag en zaterdag terugkijken via de applicatie Programma Gemist. „Zo kunt u alsnog genieten van uw favoriete programma’s op de vrijdagavond zoals The Voice of Holland of Mindmasters Live.” Daarnaast krijgen klanten in december drie films cadeau.

De kijkcijfers vrijdagavond vielen door de storing een stuk lager uit dan gebruikelijk. Het best bekeken programma, het Achtuurjournaal, trok bijna 1,8 miljoen kijkers. Naar de nummer twee, The Voice of Holland, keken eveneens bijna 1,8 miljoen mensen. Op een avond zonder storing zijn dat er een stuk meer. Zo trok The Voice een week eerder nog 2,5 miljoen kijkers.