Franse douanebeambte doodgeschoten in Toulon

Onderzoekers hebben nog geen aanwijzingen gevonden die wijzen op een terroristische daad.

De politie aan het werk op de plek waar de douanier werd doodgeschoten. Foto Franck Pennant / AFP

Een gewapende man heeft maandagochtend een douanebeambte in de Franse havenstad Toulon gedood. Dat melden Franse media op basis van de politie. De verdachte is aangehouden.

Een tweede douanier is gewond geraakt door het geweervuur en naar het ziekenhuis gebracht. Ook een politieagent raakte lichtgewond. Onderzoekers ter plaatse hebben nog geen aanwijzingen gevonden die wijzen op een terroristische daad, benadrukte een aanklager.

Bekende van de politie

De douanebeambten waren in de wijk Saint-Jean-du-Var bezig met een onderzoek naar wapenhandel. Toen ze de man ondervroegen, begon hij te schieten. Na een achtervolging heeft de politie hem kunnen arresteren.

De 33-jarige aanvaller had een kogelvrij vest bij zich en een automatisch geweer van het type M16 dat gebruikt wordt door het Amerikaanse leger. Hij is een bekende van de autoriteiten vanwege eerdere drugsgerelateerde incidenten.

President Hollande en minister Cazeneuve

In een verklaring heeft de Franse president François Hollande zijn medeleven betuigt. Hij sprak zijn steun uit voor “alle veiligheidsdiensten die Frankrijk elke dag beschermen”. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve eert de gedode douanier in een tweet. Hij noemt het uitroeien van wapenhandel “een prioriteit”.

Twitter avatar BCazeneuve Bernard Cazeneuve Éradiquer les trafics d’armes, une priorité. Hommage au douanier décédé, soutien aux blessés dont un policier. Je salue leur courage #Toulon

De Franse veiligheidsdiensten staan sinds de aanslagen in Parijs op 13 november op scherp.

De plek van het schietincident: