Enorme rijkdom aan ritmes uit de reggae

Drums en bassen zijn de voornaamste instrumenten van dub-producer Dennis Bovell. De op Barbados geboren Londenaar (1953) verklaart bij zijn nieuwe album Dub 4 Daze dat dub voor hem ‘de absolute vrijheid om uit te drukken hoe goed een technicus zijn gereedschap beheerst’ betekent. Zijn artistieke opvatting zorgt niet voor spectaculaire tracks, daarvoor is de rol van melodie en zang te minimaal, maar leidt toch tot een gevarieerd en sterk album, met name door de ongelooflijke rijkdom aan ritmes die hij uit het reggae-repertoire weet te trekken. Bovell is sinds eind jaren zeventig een sleutelfiguur in de Engelse dub- en reggaescene. Hij produceerde onder meer voor Fela Kuti en Alpha Blondy en werkte recent met Joss Stone en The Arcade Fire. Zijn solowerk richt zich nu vooral op de rekbaarheid van reggae, een vingerwijzing naar alle genres die eruit voortkwamen of uit leenden, zoals drum ’n bass, house en dubstep.

    • Leendert van der Valk