Een imposant palet aan vioolkleuren

Al is de cd-markt slap, toch zijn er veel kleine klassieke cd-labels die groot werk doen, al was het maar omdat cd’s voor musici een visitekaartje zijn dat meer mensen bereikt dan een concertzaal(tje) vol. Zo’n label is Gutman Records, dat uitgaat van een stichting waarachter Amsterdamse musici schuilgaan, deels uit het Concertgebouworkest (KCO). Hun doel: het uitgebrachte moet ‘iets toevoegen’. Dat leidde recentelijk o.a. tot een fraaie cd van celliste Larissa Groeneveld met weinig gehoorde 19de-eeuwse sonates van bijvoorbeeld Von Dohnányi en Von Brucken Fock. Maar de interessantste release is Les années folles door violist Daniel Rowland en pianiste Natacha Kudritskaya, met prachtig, intens en hypermuzikaal gespeelde interpretaties van de vioolsonates van Ravel en Debussy, naast werken van Piazzolla, Gershwin en Antheil. Rowland zet een imposant pallet aan violistische kleuren in – van heel vegerige pastels tot vol temperament. In alle opzichten zeer smaakvol.