Kaukasus-nomaden stonden aan de oorsprong van moderne Europeanen

De voorouders van de Yamnaya-nomaden, het volk dat 3.000 jaar geleden brons- en kopertechnologie in Europa introduceerde, leefden in de Kaukasus. Dat concludeerden genetici op basis van DNA-onderzoek aan een kies en een slaapbeen van twee mannen uit de Kaukasus (Nature Communications, 16 november). De mannen leefden 13.300 en 9.700 jaar geleden in Georgië. Hun DNA week duidelijk af van de jagers-verzamelaars die rond deze tijd in het westen van Europa leefden. Vanaf 3.000 jaar geleden duikt het DNA wél op in de rest van Europa. Dat past precies bij het verspreidingspatroon van de Yamnaya. Deze nomaden hielden koeien, reden op paarden, begroeven hun doden in grafheuvels en maakten strijdwagens. Taalwetenschappers vermoeden dat de Yamnaya Proto-Indo-Europees spraken, de oertaal waar alle Europese en Centraal-Aziatische talen van afstammen. (NRC)