De zenuwen gieren door Brussel

Scholen hoofdstad België blijven dicht, de metro rijdt niet. De politie arresteert 16 personen.

Soldaten bewaken een ingang van Brussel Centraal, afgelopen nacht. In de Belgische hoofdstad geldt sinds zaterdagochtend het hoogste dreigingsniveau. Er zijn „concrete aanwijzingen” voor een aanslag. Foto AFP / Emmanuel Dunand

8.55 uur, vanochtend. Op station Brussel-Zuid krijgen ruim 800 passagiers te horen dat hun trein niet vertrekt, de ‘euro-express’, die europarlementariërs en hun medewerkers moet afleveren in Straatsburg voor de maandelijkse plenaire sessie.

„De politie heeft mensen gesignaleerd die langs het spoor lopen,” zegt een medewerkster. „We wachten op instructies. De politie is erg nerveus.”

Zenuwen – ze ‘gieren’ door Brussel, schrijft de krant De Standaard, nu in Brussel nog altijd het hoogste dreigingsniveau geldt. Dat maakte de Belgische premier Charles Michel gisteren bekend. Al het hele weekeinde lag het openbare leven in het Brusselse Gewest stil na „concrete aanwijzingen” voor een aanslag . Ook vandaag rijden er geen metro’s in de hoofdstad. Scholen en universiteiten blijven dicht.

De dichte kraampjes van de kerstmarkt in het centrum ogen treurig in de waterkoude winterzon. Dit is hoe een bedreigde stad eruitziet: verstild. Lege pleinen en cafés in het doorgaans bruisende Brusselse weekeinde, zwaarbewapende militairen in de uitgestorven straten maandagochtend.

Premier Michel zei te vrezen voor „een aanval zoals in Parijs”. Dat wil zeggen: een aanslag op verschillende plaatsen in de stad. Even later begonnen grootschalige politieacties en 19 huiszoekingen in het centrum van Brussel, Charleroi en Luik, 16 mensen werden opgepakt. De voortvluchtige Salah Abdeslam, die vermoedelijk betrokken was bij de aanslagen in Parijs en waar een klopjacht op wordt gemaakt, werd niet gevonden.

„Als iemand een week op de vlucht kan zijn, moeten we daaruit afleiden dat hij steun krijgt,” zei de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon vanochtend op tv . „Maar ik geef geen details vrij over of dat verband heeft met de arrestaties van vannacht.” De Belgische krant Le Soir meldt dat Abdeslam zondagavond bij Luik in een BMW op de E40 zou zijn gesignaleerd op weg naar Duitsland.

Brussel nam dit weekend geen enkel risico, na aanwijzingen dat Abdeslam zich zou willen opblazen in het centrum van de Belgische hoofdstad. Het leidde tot drastische maatregelen: de sinterklaasintocht werd afgelast, sportcompetities werden stilgelegd, evenementen werden geannuleerd en winkels sloten hun deuren.

Zo werd het een surrealistisch weekend. „Ik ben alleen op straat om naar de supermarkt te gaan”, zegt een man haastig, alsof zelfs het inhouden van zijn pas een groot risico oplevert.

Volgens de autoriteiten had Brussel flink wat te vrezen. Er zouden twee terroristen op Brussels grondgebied zijn „die tot gevaarlijke daden in staat zijn”, aldus de burgemeester van de Brusselse gemeente Schaarbeek.

Met dergelijke uitspraken plaatsen autoriteiten zich voor een dilemma. Deze ingrijpende maatregelen lijken niet lang vol te houden. Wat te doen als er op korte termijn niemand kan worden ingerekend? Kunnen Brusselaars morgen wel weer met de metro en naar school? Premier Michel kon gisteren geen antwoord geven op de vraag: hoe straks verder? Vandaag zou de balans opnieuw worden opgemaakt.