De Thuiskok: Spuntino - Russell Norman

Stijgende verkoopcijfers, een heuse kookboekenweek en maar liefst twee verkiezingen voor kookboek van het jaar. Wat een weelde tegenwoordig in kookboekenland. Nadat de eerste editie van Het Gouden Kookboek naar het boek Liever Lokaal ging, werd recentelijk Spuntino van Russell Norman uitgeroepen tot Kookboek van het jaar 2015.

Zo zet de Engelse restaurateur Norman, die voor het einde van het jaar zijn tiende restaurant in Londen opent, zijn succes voort. Zijn eerste boek Polpo, over een culinaire reis door Venetië, won dezelfde prijs in 2013.

De ondertitel van zijn tweede boek is „een culinair avontuur door de straten van New York”. Toen ik hem vorige week sprak tijdens zijn Nederlandse promotietour zei Norman dat zijn boeken drie verleidingen bieden: óf je wilt de recepten meteen gaan koken, óf je wilt zijn restaurants bezoeken óf je wilt direct het vliegtuig naar Venetië of New York pakken. Alle drie mag ook.

Wat betreft verleiding één is het boek onweerstaanbaar. Bij elk recept denk ik: die wil ik, en een beetje snel ook. Laat je niet afschrikken door exotische benamingen of ongewone combinaties van luxe ingrediënten, zoals dropijs met ananas. Een van Norman’s stelregels is een maximum van drie hoofdingrediënten en naar eigen zeggen krijgt hij geregeld te horen dat zijn boeken „te simpel” zijn.

De naam Spuntino is ontleend aan het Londense restaurant van Norman, een zogenaamde New Yorkse speakeasy: een bar waar je onder het genot van (meerdere) cocktails kleine porties van Amerikaans comfort food verorbert.

Elk recept komt uit de keuken van Spuntino en de rug van het boek is verwijderd om het dezelfde „stripped-back feel” te geven als waar de Londense locatie om bekendstaat. Als de gerechten aldaar ook maar enigszins lijken op de foto’s, dan gaat dat bezoek aan Londen er zeker komen.

Qua uiterlijk lijkt Spuntino op voorganger Polpo en ook een aantal recepten zijn vergelijkbaar. Fans van Italiaanse gerechten, zoals arancini’s (rijstballetjes) of pizzetta’s (kleine pizza’s), kunnen best kiezen uit één van de twee boeken. Maar waar Polpo met zijn Venetiaanse inslag meer lonkt naar een wat oudere doelgroep die door levenservaring wereldwijs is geworden, heeft Spuntino die bravoure die bij jonge stedelingen van New York past. Het is ambitieus, authentiek en het wil wat. Dus doe mij maar dat vliegticket naar New York, alsjeblieft.

Sam de Voogt

    • Sam de Voogt