Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

De Krim zit zonder stroom door ‘sabotage’

Elektriciteitsmasten beschadigd, monteurs gehinderd.

Schade aan mast in Cherson.
Schade aan mast in Cherson. Foto Reuters

De inwoners van de Krim hadden deze maandag een vrije dag, want er is geen stroom. In de nacht van zaterdag op zondag werden de twee laatste kabels naar Oekraïne doorgesneden, nadat elektriciteitsmasten op het vasteland waren vernietigd. Op vrijdag waren al twee andere elektriciteitsmasten beschadigd geraakt. Volgens een woordvoerder van de Oekraïense politie zijn de masten „opgeblazen”.

De Krim werd vorig jaar geannexeerd door Rusland, maar is voor zijn stroomvoorziening afhankelijk van Oekraïne. Nu die is gesaboteerd, moeten de circa 2 miljoen inwoners van het schiereiland het doen met noodaggregaten. Daarmee kan circa 30 procent van de behoefte worden gedekt, zo melden Russische media. Deze maandag is er daarom een blackout die tenminste negen uur zal duren. In de hoofdstad Simferopol werkte de straatverlichting niet en waren er problemen met internet en het mobiele netwerk. Om stroom te sparen is de stadsverwarming uitgeschakeld. Gelukkig is het met en middagtemperatuur van rond de 20 graden nog aangenaam warm op de Krim.

De Oekraïense autoriteiten hebben een onderzoek gestart naar de „opzettelijke beschadiging van de energievoorziening”. Sergej Aksjnonov, de regeringsleider van de Krim, sprak van een „terreurdaad”. Wie er verantwoordelijk is voor de schade, staat nog niet vast. Technici die de masten wilden repareren, werden gehinderd door activisten van een groep die zich de ‘Burgerblokkade van de Krim’ noemt. Deze groep wordt gedomineerd door Krim-Tataren die zich verzetten tegen de Russische annexatie. Al sinds eind september voert de groep blokkades uit op de belangrijkste invalswegen naar de Krim. De actiegroep ontkent tot nu toe iedere verantwoordelijkheid, maar tegelijkertijd liet een woordvoerder weten dat er geen monteurs zullen worden toegelaten tot de elektriciteitsmasten. Televisiebeelden laten zien hoe actievoerders dit weekend probeerden te verhinderen dat Oekraïense veiligheidstroepen zich toegang verschaften tot de beschadigde masten.

Moestafa Dzjemilev, Oekraïens parlementslid en leider van de Krim-Tataren, liet maandagochtend weten dat de beschadigde masten „gedeeltelijk’’ zullen worden vrijgegeven, zodat de monteurs aan het werk kunnen.

Door de beschadigingen kwamen ook delen van de Oekraïense provincie Cherson zonder stroom te zitten. Door het wegvallen van de verbindingen konden twee kerncentrales hun stroom niet kwijt, en moesten de reactoren via een noodprocedure worden uitgezet, om oververhitting te voorkomen. „Dat is heel gevaarlijk”, aldus de directeur van het energiebedrijf.