Britten verhogen budget Defensie met ruim 7 procent

Vijf jaar geleden werd het budget nog met 8 procent verlaagd.

De Boeing P-8 Poseidon Foto: Boeing

Groot-Brittannië verhoogt het budget voor defensie voor de komende tien jaar met 12 miljard tot 178 miljard pond, maakte het ministerie van Defensie maandag bekend. Dat komt overeen met een stijging van 7 procent. Vijf jaar geleden werd het budget nog met 8 procent verlaagd.

Het extra geld moet ervoor zorgen dat de Britten beter in staan zijn “te reageren op de diverse dreigingen in een steeds meer gevaarlijke en onzekere wereld”, aldus het ministerie in een toelichting. In het voorwoord schrijft premier David Cameron:

“This is vital at a time when the threats to our country are growing. From the rise of ISIL and greater instability in the Middle East, to the crisis in Ukraine, the threat of cyber attacks and the risk of pandemics, the world is more dangerous and uncertain today than 5 years ago.”

De Britse regering wil onder meer in 2025 twee snel inzetbare legereenheden van elk vijfduizend man hebben. Ook moeten er sneller meer JSF’s beschikbaar zijn die kunnen opstijgen en landen op vliegdekschepen.

Bescherming onder zee

Groot-Brittannië bestelt verder in de komende jaren negen nieuwe vliegtuigen van het type Boeing P8. Die kunnen onder meer worden gebruikt om onderzeeboot van tegenstanders aan te vallen en zo Britse onderzeeboten te beschermen.

De afgelopen dagen moesten de Britten voor de derde keer hulp inroepen van Franse en Canadese vliegtuigen om te zoeken naar een Russische onderzeeboten die voor de kust van Schotland was waargenomen, meldde de Britse krant The Telegraph. Vijf jaar geleden stootten de Britten hun toestellen die in staat waren onder zee te zoeken nog af, als onderdeel van een grote bezuiningsoperatie destijds.