Bomgordel gevonden in Parijse voorstad

Het explosief komt overeen met de bomgordels die bij de aanslagen in Parijs werden gebruikt.

Een Franse politieagent tijdens de antiterreuractie in Saint-Denis van vorige week. Foto Bart Maat / ANP

In de Zuid-Parijse voorstad Montrouge is maandagavond een bomgordel gevonden. Het explosief komt overeen met de bomgordels die tijdens de aanslagen in Parijs werden gebruikt, zo hebben bronnen bij de Franse politie aan persbureau AP laten weten.

De gordel werd gevonden in een vuilnisbak door een medewerker van de reinigingsdiensten. De ontsteker lag daar niet bij. Het gebied rondom de vuilnisbak is afgezet vanwege forensisch onderzoek.

Of de gordel in verband staat met de aanslagen van tien dagen geleden, moet nog blijken. Wel melden politiebronnen dat Salah Abdeslam, een voortvluchtige dader, na zijn daad óók in Montrouge is geweest, op dezelfde plaats als waar nu de bomgordel is gevonden. Dat is gebleken na het uitlezen van telefoongegevens.

Montrouge is tevens de voorstad waar begin dit jaar – kort na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo – een agente werd doodgeschoten. De schutter was toen Amedy Coulibaly, die een dag later een koosjere supermarkt in het noorden van Parijs gijzelde. Bij die daad kwamen vier mensen om het leven.