Ramp in jademijn: honderdtal doden

Bij een aardverschuiving in een mijn in Birma waar jade wordt gewonnen, zijn zaterdag volgens een eerste schatting zeker honderd mensen omgekomen. Gisteravond werden nog honderd tot tweehonderd mensen vermist. Het ongeluk gebeurde bij de stad Hpakant, in het noorden van Birma, het centrum van de jadewinning. De lawine van aarde en rotsblokken verpletterde een aantal woningen aan de voet van de mijn. Geologen hadden gewaarschuwd dat er te veel in het wilde weg wordt gewerkt in de mijnbouw. Volgens een eerste reconstructie is een enorme berg steenafval gaan schuiven door nog onbekende oorzaak. Met de winning van jade wordt in Birma jaarlijks naar schatting 30 miljard euro omgezet, vooral door ondernemers en bedrijven die banden hebben met het voormalige militaire bewind. (AP)