Recordjaar grote overnames

Ruim een maand voor de jaarwisseling gaat 2015 al de geschiedenis in als recordjaar voor megaovernames. De Duitse zakenkrant Handelsblatt telde 128 transacties van minstens 5 miljard dollar (4,7 miljard euro) en zette gisteren de top 22 op zijn website. De grootste deal tot nog toe is de overname van bierbrouwer SABMiller door rivaal AB InBev voor 105 miljard euro.

Slechts drie overnames waren groter. Zo was met de aankoop van Verizon Wireless door Verizon Communications bijna 120 miljard euro gemoeid, telde Time Warner 148 miljard euro neer voor AOL en lijfde Vodafone het Duitse Mannesmann in voor 160 miljard euro.

Op de tweede plaats op de lijst van dit jaar staat Shell, dat de Britse gasproducent BG wil overnemen voor 75 miljard euro. De op handen zijnde overname in de farmaceutische industrie van Allergan door Pfizer (van 150 miljard dollar) is nog niet meegeteld. (ANP)