Oppositieleiders terechtgesteld

Mujahid in 2013.

In Bangladesh zijn gisteren twee oppositieleiders opgehangen. Zij waren na een volgens critici politiek proces veroordeeld wegens oorlogsmisdaden tijdens de onafhankelijkheidsoorlog in 1971. De twee veroordeelden zijn Salahuddin Quader Chowdhury, leider van de Nationalistische Partij, en Ali Ahsan Mohammad Mujahid, algemeen secretaris van Jamaat-e- Islami, de grootste moslimpartij. De twee hebben zich volgens de rechters schuldig gemaakt aan geweld jegens hindoes. Chowdhury, 66 jaar, is veroordeeld wegens verkrachting, marteling en genocide. Mujahid, 67, zou in 1971 achter de moord op een aantal journalisten en leraren hebben gezeten. Aanhangers van deze twee populaire politici hadden gedreigd met geweld als de terdoodveroordeling zou worden uitgevoerd. President Abdul Hamid had zaterdag een verzoek om gratie afgewezen. (Reuters)