Dubbelspecialist Jean-Julien Rojer wint officieuze WK voor tennissers

Hij is een lichtpuntje in een sport waarin Nederland weinig meer voorstelt: tennisser Jean-Julien Rojer. De dubbelspecialist won gisteren met zijn Roemeense maatje Horia Tecau voor het eerst de ATP World Tour Finals – het officieuze wereldkampioenschap voor tennissers. In de eindstrijd van het lucratieve toernooi in Londen versloeg het duo de Indiër Rohan Bopanna en de Roemeen Florin Mergea: 6-4 en 6-3. Ze mogen 397.000 euro prijzengeld delen.

Rojer is de eerste Nederlandse WK-winnaar sinds Paul Haarhuis en Jacco Eltingh. Zij wonnen het prestigieuze toernooi in 1993 en 1998. Rojer (34) is al jarenlang een wereldtopper in het dubbelspel – een discipline die worstelt met een gebrek aan aandacht en aanzien – maar hij breekt pas dit jaar echt door. Eerder dit jaar won Rojer samen met Tecau ook op Wimbledon – hun eerste grandslamtitel in het mannendubbel.

Ze sluiten het jaar af als nummer één van de wereld. Van die positie verzekerden ze zich zaterdag door in de halve finale de Amerikaanse tweeling en topfavorieten Mike en Bob Bryan te verslaan.

Rojer is geboren op Curaçao. Hij stapte in 2012 over naar het Nederlandse landenteam, toen de Nederlandse Antillen ophielden te bestaan. Sindsdien tennist hij ook onder Nederlandse vlag.

In het enkelspel won Novak Djokovic in Londen, de Servische nummer één van de wereld. In de eindstrijd versloeg hij gisteren de Zwitserse publiekslieveling Roger Federer: 6-3 en 6-4. Djokovic won het toernooi voor de vierde keer op rij en voor de vijfde keer in totaal. Hij verdient met de toernooizege bijna 1,9 miljoen euro. Djokovic (28) beleeft het beste seizoen in zijn loopbaan, hij won drie van de vier grandslamtoernooien. Hij sluit het seizoen af met 82 zeges en slechts zes nederlagen. (NRC)