Argentinië slaat met Macri nieuw pad in

Na ruim een decennium kiezen de Argentijnen weer voor centrum-rechts, volgens exit-polls. Macri wil alles anders doen dan voorganger Kirchner.

Macri zwaait naar aanhangers nadat hij gisteren zijn stem had uitgebracht.

De centrum-rechtse Mauricio Macri wordt de nieuwe president van Argentinië, zo voorspelden vier verschillende exit-polls gisteravond laat direct na het sluiten van de stembussen.

Volgens die polls heeft Macri een duidelijke overwinning behaald op de centrum-linkse Daniel Scioli, afkomstig uit het kamp van de huidige president Cristina Kirchner. Eén poll voorspelde een verschil van tien procent.

Hiermee lijken de 32 miljoen Argentijnse kiezers voor het eerst sinds een decennium weer voor een rechtse regering te hebben gekozen. Aanhangers van Macri vierden een kwartier na het sluiten van de stembussen al feest.

Mauricio Macri (56), is de burgemeester van Buenos Aires. Hij komt uit een steenrijke zakenfamilie en is oud-voorzitter van voetbalclub Boca Juniors, waar ook Maradona bij speelde. Met zijn partij Cambiamos (We gaan veranderen) wil hij een compleet nieuwe weg inslaan en het links-peronistische beleid Kirchner achter zich laten en hervormingen doorvoeren.

„Na vandaag gaat ons land er heel anders uit zien”, beloofde Macri zijn kiezers gisteren terwijl hij in een zonnig Buenos Aires zijn stem uitbracht. Daniel Scioli wil het beleid voortzetten van Kirchner, die niet meer herkiesbaar is, maar dan wel op een gematigdere, eigen manier.

De nieuwe president staat voor gigantisch uitdagingen. Vorig jaar ging het land opnieuw failliet (net als in 2001) nadat Kirchner weigerde de schulden aan Amerikaanse hedgefondsen terug te betalen. De inflatie steeg naar ruim 30 procent. Internationaal raakte Argentinië, de derde grootste economie van Latijns Amerika, volledig geïsoleerd. De relatie met de VS en Europa kwam onder druk te staan en de links-populistische Kirchner, met een beleid van protectionisme en nationalisering, zocht haar toevlucht tot landen als China, Venezuela en Rusland.