Over de Haag 

Samen voor Oekraïne

Is er nou helemaal niemand die zich hard wil maken voor het associatieverdrag met Oekraïne? Toch wel. Twee politieke tegenpolen hebben de handen ineengeslagen voor een ‘ja’ bij het referendum, op 6 april volgend jaar. Voormalig PvdA-voorzitter Michiel van Hulten en de conservatieve blogger Joshua Livestro zijn ontevreden met de halfzachte inzet van de politieke partijen die het verdrag steunen. Onlangs richtten ze de stichting Stem voor Nederland op, die een „breed gedragen publiekcampagne” voor het ‘ja’ wil organiseren, zo blijkt bij de Kamer van Koophandel in Den Haag. Van Hulten en Livestro lanceren hun campagne in januari.  

Alleen voorlichting 

Tot nu toe zag het er niet florissant uit voor het ja-kamp. Twee uitgesproken nee-zeggers, de SP en de PVV, bereiden een uitgebreide campagne voor. De twee bekendste nee-mannen, GeenStijl-kopstuk Jan Roos en publicist Thierry Baudet, zijn voortdurend in de media aanwezig. Maar van de politieke partijen uit het ja-kamp gaan alleen D66 en GroenLinks de straat op om hun standpunt uit te venten, zo bleek onlangs uit een rondgang van NRC. Het kabinet – ook vóór – beperkt zich tot een voorlichtingscampagne.  

Eén medestander

Daar willen Van Hulten en Livestro verandering in brengen. Ze werken aan een „brede maatschappelijke coalitie” voor het ‘ja’: vakbonden, werkgevers, milieu- en mensenrechtenorganisaties. Het is de bedoeling om medestanders te vinden van alle politieke gezindten, van SGP tot GroenLinks. Waarom is euroscepticus Livestro voor? Vooral vanwege de economische voordelen, stelt hij. Meer vrijhandel. Voorlopig hebben ze één medestander: Pieter Jan Wolthers, voormalig ambassadeur in Oekraïne en Moldavië.

Subsidie? Geduld

Campagnetijgers als Michiel van Hulten en Joshua Livestro kunnen ook aanspraak maken op subsidie voor hun campagne. Er komt straks 2 miljoen euro beschikbaar: zevenhonderdduizend euro voor het ja-kamp, een zelfde bedrag voor het nee-kamp en zeshonderdduizend euro voor ‘neutraal’. Het schema is krapjes: de eerste subsidiegelden worden toegekend vanaf 14 januari, en de termijn voor uitbetaling is maximaal acht weken. Volgens een woordvoerder van de referendumcommissie werken geldtransacties „bij de overheid toch ietsje anders dan tussen jou en mij”.