Dodental aardverschuiving in Birma opgelopen naar 100

De ramp vond plaats bij een jademijn. De regio is bekend om kwalitatief hoogstaande jade.

Een foto uit oktober van een groep mijnwerkers die naar jade zoeken vlakbij Hpakant. AFP PHOTO / Ye Aung THU

Door een aardverschuiving bij een jademijn in het noorden van Birma zijn zaterdag zeker honderd mensen om het leven gekomen. Tussen de honderd en tweehonderd mensen zijn nog vermist, meldt persbureau AP. De meeste slachtoffers zouden op de ingestorte berg op zoek zijn naar stukjes edelsteen op een berg mijnafval.

De instorting vond zaterdagmiddag plaats in de provincie Kachin, toen een tientallen meter hoge berg van afvalmateriaal van de mijnen begon te schuiven. Waardoor de aardverschuiving is ontstaan, is nog onduidelijk.

Hutten bedolven

Volgens lokale media zijn ook hutten, waarin mensen nog lagen te slapen, bedolven onder het puin. Hulpdiensten zoals het Rode Kruis en het leger proberen mensen onder het mijnafval vandaan te halen. Zie hier beelden van de aardverschuiving van een Aziatische nieuwsuitzending.

In het gebied vinden vaker aardverschuivingen plaats, volgens Mike Davis van Global Witness, een organisatie die het misbruik van de financiële opbrengsten van natuurlijke bronnen onderzoekt, tegen AP.

Hier zijn mensen in Birma te zien die op een afvalberg sprokkelen naar jade:

Jade-industrie

De regio is bekend om kwalitatief hoogstaande jade. De industrie zou miljarden dollars per jaar waard zijn. In 2014 lag die waarde volgens een rapport van Global Witness op maar liefst 31 miljard dollar (29 miljard euro), de helft van het totale bruto binnenlands product van Birma. Het grootste deel daarvan gaat naar bedrijven en personen met sterke banden met het voormalige militaire regime.

Toch is Hpakant, het epicentrum van de jaderegio, arm. Volgens AP zijn er weinig verharde wegen en zijn er voortdurend elektriciteitsstoringen.

Kachin, in het noorden van Birma:

    • Menno Sedee
    • Huib de Zeeuw