Visuele tour door ‘IS-hoofdstad’ Raqqa

Met hulp van activisten en voormalige inwoners van Raqqa heeft The New York Times een interactieve tour gemaakt door de stad.

Het park naast de rivier de Eufraat in 'IS-hoofdstad' Raqqa. Een inwoner vertelt hoe ze hier vroeger picknickten. Foto still uit interactieve tour van New York Times

Na de aanslagen in Parijs zijn de bombardementen op de Syrische stad Raqqa van Islamitische Staat (IS) verder opgevoerd. Maar hoe ziet die stad van ongeveer 200.000 inwoners er eigenlijk uit? The New York Times maakte met hulp van talloze activisten en voormalige inwoners een interactieve tour door de onofficiële hoofdstad van IS.

De tour opent met satellietbeelden van Raqqa, de Noord-Syrische stad die eind 2013 in handen valt van IS, en zoomt in op een aantal belangrijke historische locaties. Zoals de Bagdad-poort uit de twaalfde eeuw en de heiligdommen van de Ammar bin Jassim-moskee; verwoest door de jihadisten omdat het ‘onislamitisch’ zou zijn.

De 20-jarige Duo, een voormalig lid van de vrouwelijke IS-politie, haalt herinneringen op bij een archieffoto van het park naast de rivier de Eufraat.

“Mijn familie en ik gingen hier elke vrijdag naar toe voor picknicks en barbecues, het waren lange avonden waar we met elkaar praatten, aten en bij elkaar waren”.

Geheime filmopname uit Raqqa

Van ontspanning, het roken van een waterpijp is nu helemaal geen sprake meer. De voorheen drukke winkelstraten zijn grotendeels uitgestorven en de belangrijkste publieke plekken, zoals de torenklok op een rotonde in het centrum van Raqqa, worden gebruikt voor executies. Daar moeten inwoners verplicht toekijken hoe ‘verraders’ zoals media-activisten worden opgehangen.

Vorig jaar smokkelde een Syrische vrouw nog filmbeelden uit Raqqa die werden vertoond op de Franse zender France Deux.

Vooral opvallend: Franse jihadbruiden die via skype hun familie laten weten dat het heel goed gaat in Raqqa. Niet het verhaal van deze drie IS-vrouwen die gevlucht zijn uit het kalifaat, ook opgetekend door The New York Times.

    • Huib de Zeeuw