Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

‘Saoedi-Arabië financiert IS op huichelachtige wijze’

Alexander Pechtold: er is al een islamitische staat: dat is Saoedi-Arabië.
Alexander Pechtold: er is al een islamitische staat: dat is Saoedi-Arabië. Foto ANP / Bart Maat

De houding van Nederland ten opzichte van Saoedi-Arabië moet flink veranderen. Dat vindt althans D66-leider Alexander Pechtold. Hij hekelt de vriendschappelijke houding van Nederland ten opzichte van de oliestaat die volgens hem het conflict met Islamitische Staat “op huichelachtige wijze” financiert.

In het tv-programma Buitenhof zei Pechtold dat de aanpak van het terreurprobleem moet beginnen met vraagtekens te plaatsen bij waar de financiering en inspiratie van bijvoorbeeld IS vandaan komt.

“We moeten als politiek oplossingen zoeken, maar die zitten wat mij betreft veel meer in hoe we omgaan met Saoedi-Arabië, het Midden-Oosten? We hebben het heel de tijd over IS; er ís al een islamitische staat – da’s Saoedi-Arabië.”

‘Niet tegenaan schuren’

Pechtold baalt van de “miljoenen” die Nederland verdiend heeft met het leveren van wapens aan Saoedi-Arabië “in de afgelopen tien jaar”. De banden verbreken met het koninkrijk gaat de fractieleider van D66 te ver, maar hij roept op tot een kritischer houding.

“Niet die vriendschappelijke wijze en handelsrelatie die we nu hebben. (…) Als je ziet dat IS een miljoen per dag aan olie verdient, dáár moeten we ons op richten. (…) Saoedi-Arabië financiert op huichelachtige wijze dit conflict. Ik vind dat we daar absoluut niet tegenaan moeten schuren.”

In Buitenhof zei Pechtold dat energie-onafhankelijkheid een mogelijkheid is om die financiering te stoppen. Hij vindt dat de westerse wereld er voor moet zorgen dat we voor onze energie onafhankelijk worden van olie uit het Midden-Oosten om dat deel van de financiering van terreur te stoppen.

Het westen moet volgens de D66-leider ook loskomen van gaslevering uit Rusland, zodat we daarvoor niet meer afhankelijk zijn van president Vladimir Poetin.