Richardson met overmacht naar wereldrecord

Bij de vrouwen is voor de tweede keer in een week de snelste tijd ooit op de schaatsmijl gereden.

2015-03-08 19:31:12 Heather Richardson onderweg op de 1.500 meter. Foto ANP / Jerry Lampen

Na het wereldrecord op de 10.000 meter bij de mannen werd vannacht bij de vrouwen voor de tweede keer in een week tijd de snelste tijd ooit op de schaatsmijl gereden.

Heather Richardson was op de Olympic Oval van Salt Lake City met 1:50.85 liefst 0,74 seconden sneller dan haar Amerikaanse landgenote Brittany Bowe vorige week in Calgary. Opvallend, want voordien duurde het niet minder dan tien jaar voor iemand het wereldrecord op de 1.500 meter bij de vrouwen aanscherpte.

Twitter avatar hlynnrichardson Heather Bergsma 1500m WR today! :) thank you for all the support! Another big day tomorrow with the 1000m 🇺🇸

Dat de snelste tijd ooit van Bowe binnen een week zou sneuvelen werd al wel verwacht omdat de baan in Salt Lake, waar in 2002 de Winterspelen werden gehouden, vanwege de hoge ligging gezien wordt als de snelste baan ter wereld. Vrijdag dook de Rus Pavel Koelizjnikov als eerste man ooit onder de 34 seconden op de 500 meter. Maar de marge waarmee Richardson zo snel al weer een nieuw record vestigt, is indrukwekkend te noemen.

Ook Bowe reed sneller dan haar tijd van vorige week maar haar 1:51.31 was dit keer ruim langzamer dan de wonderlijke tijd van Richardson, die getrouwd is met de Nederlandse stayer Jorrit Bergsma.

Eerder op de avond pakte de tot Canadees genaturaliseerde Nederlander Ted-Jan Bloemen verrassend het wereldrecord op de 10.000 meter af van Sven Kramer. “Ik geloof het nog niet”, zei hij tegen de NOS. “Dat ik hier zou winnen, had ik niet verwacht. Het deed ontzettend pijn. Ik had een goed ritme, het publiek werd enthousiast en ik hoorde van de speaker dat ik onder het wereldrecord zat. En dan komt er zo’n mooie tijd uit.”

    • Jules Seegers