Oud-president Zuid-Korea Kim Young-sam (87) overleden

Kim maakte in 1993 een einde aan de decennialange militaire dictatuur in het land.

Mensen kijken televisie in Zuid-Korea na de dood van de oud-president Kim Young-sam. Foto Ahn Young-joon / AP

De voormalige president van Zuid-Korea Kim Young-sam is zondagnacht (plaatselijke tijd) overleden op 87-jarige leeftijd. Dat heeft het hoofd van het ziekenhuis in de hoofdstad Seoul bekendgemaakt. Kim maakte een einde aan de decennialange militaire dictatuur in het land. Hij regeerde als eerste democratisch gekozen president van 1993 tot 1998.

Volgens het ziekenhuis leed Kim aan een ernstige bloedinfectie en acute hartproblemen. Hij werd donderdag naar het ziekenhuis gebracht vanwege hoge koorts, meldt persbureau AP.

Nucleaire crisis

Kim was een belangrijk figuur in de Zuid-Koreaanse pro-democratische beweging. Hij bood flinke tegenstand tegen de militaire dictatuur. Tijdens zijn presidentschap klaagde hij zijn twee voorgangers, Chun Doo-hwan en Roh Tae-woo, aan voor muiterij en verraad vanwege het plegen van militaire coups. Later liet hij hen weer vrij.

Tijdens zijn presidentschap, in 1994, overwoog de Amerikaanse president Bill Clinton aanvallen op de Noord-Koreaanse kerncentrale Nyongbyon. Volgens Kim zelf weerhield hij Clinton van de aanval. De nucleaire crisis eindigde met een akkoord tussen de voormalige president van Amerika Jimmy Carter en de Noord-Koreaanse leider Kim II-Sung.

    • Menno Sedee