Oppositieleider Macri nieuwe president Argentinië

Met deze verrassende uitslag komt een einde aan de invloed van de Kirchners.

De nieuwe Argentijnse president Mauricio Macri geflankeerd door zijn vrouw.
De nieuwe Argentijnse president Mauricio Macri geflankeerd door zijn vrouw. Foto Natacha Pisarenko/ AP

Exitpolls, vrijgegeven door twee lokale tv-stations, geven aan dat de centrum-rechtse oppositieleider Mauricio Macri de Argentijnse presidentsverkiezingen heeft gewonnen. Zo meldt Reuters. Op zondag vond de tweede ronde van de presidentsverkiezingen plaats.

Rond 17.30 lokale tijd hebben rond de 74 procent van de geregistreerde Argentijnen hun stem uitgebracht, aldus persbureau AP. Dat zijn ongeveer 24 miljoen mensen.

Uit de polls zou blijken dat de 56-jarige Macri met een marge tussen de vijf en acht procentpunten heeft gewonnen. Dat zou een historische uitslag zijn, het betekent dat er na twaalf jaar presidentschap van Néstor Kirchner (vier jaar) en zijn echtgenoot Christina een einde komt aan de invloed van de populistische peronisten.

Klaar met zittende president Kirchner

In de eerste ronde die vorige maand plaatsvond won de centrum-linkse Daniel Scioli, uit de stal van de zittende president Cristina Kirchner, met een krappe meerderheid van 36 procent van de stemmen. Oppositieleider Macri behaalde 34 procent. Dat was al een zeer onverwachte uitslag. Aanhangers van Macri, de huidige burgemeester van Buenos Aires, dansten toen in het partijcentrum.

De uitslag van de presidentsverkiezingen betekent dat de Argentijnen helemaal klaar zijn met het bewind van Kirchner. In een analyse over de verkiezingen interviewde NRC-correspondent Nina Jurna de econoom Orlando Ferreres die zeer negatief terugblikt op de acht jaren presidentschap.

“De erfenis van Cristina Kichner is een land dat volkomen berooid en uitgehold wordt achtergelaten. Dat is triest. Ooit behoorden we tot de rijkste landen ter wereld, en zaten we met de Verenigde Staten en Europa om de tafel. Door Kirchner en haar problemen met de VS zitten we nu in een kamp met China, Rusland en Venezuela. Dát zijn de vrienden van Cristina Kirchner.”