Ook schaatster Brittany Bowe rijdt wereldrecord

De Amerikaanse schaatser Bowe scherpte het wereldrecord op de kilometer aan tot 1.12,18.

De Amerikaanse schaatser Brittany Bowe scherpte het wereldrecord op de kilometer aan tot 1.12,18. Foto Rick Bowmer/ AP

Het regent wereldrecords in Salt Lake City. Gisteren haalde de Nederlander Ted-Jan Bloemen, die sinds een jaar voor Canada uitkomt, zeer verrassend een wereldrecord op de 10.000 meter. Afgelopen nacht behaalde Heather Richardson ‘s werelds snelste tijd op de 1500 meter en zojuist heeft ook de Amerikaanse schaatser Brittany Bowe een wereldrecord behaald op de 1000 meter.

De wereldkampioene reed tijdens de tweede wereldbeker een tijd van 1.12,18.

Herovering wereldrecord

Bowe veroverde twee jaar geleden voor de eerste keer het wereldrecord op de kilometer, met een tijd van 1.12,58. Vorig weekeinde in Calgary scherpte ze haar tijd aan tot 1.12,54, die daarna door Richardson nog werd verbeterd tot 1.12,51.

De Chinese Zhang Hong, olympisch kampioene in deze discipline, belandde zondag op de Utah Olympic Oval op de tweede plaats met een tijd van 1.12,77. Richardson, die in de laatste rit tegen Bowe uitkwam, moest deze keer genoegen nemen met brons in 1.13,45. Marrit Leenstra belandde op de vierde plaats met een tijd van 1.13,93. Daarmee bleef de Nederlands kampioene op deze afstand boven haar persoonlijke van 1.13,88 (ANP).