Obama wil Russische focus verleggen van Syrië naar IS

Rusland moet zich richten op het jagen op IS in plaats van op de Syrische oppositionele strijdkrachten.

Barack Obama vanochtend tijdens zijn speech op de Aziatische top, kort voor vertrek naar Washington waar hij François Hollande komende week ontvangt. Foto Reuters / Jonathan Ernst

Barack Obama wil dat Rusland een duidelijke keuze maakt voor het jagen op Islamitische Staat en niet voor het bestrijden van oppositionele strijdkrachten tegen Bashar Al-Assad.

De Amerikaanse president zei dat vandaag tijdens de afsluiting van een top in Maleisië. Obama stelt dat hij zijn collega Vladimir Poetin recentelijk heeft medegedeeld dat de Russische president zich moet richten op degenen die Russische burgers hebben gedood, zo weet AP.

Daarmee doelt hij op de aanslag op een Russisch passagierstoestel boven Egypte waarbij alle 224 inzittenden, voornamelijk Russen, omkwamen. IS eiste de aanslag reeds op.

Gezamenlijke vijand

Het stoort de Amerikanen dat Russische luchtaanvallen boven Syrië de opstand tegen de zittende president Assad schaden. De Verenigde Staten zijn zoals veel westerse landen voor het aftreden van Assad, de Russen zijn juist een trouwe bondgenoot.

Nu beide grootmachten in IS een gezamenlijke tegenstander kennen, hoopt Obama kennelijk de focus van de Russische stootkracht te verleggen van het assisteren van Assad naar het bestrijden van Islamistische Staat. Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties, eveneens aanwezig op de Aziatische top, riep Rusland en de VS op samen te werken in de strijd tegen terreur.

Het Russische antiterreur-comité meldde vanochtend direct een succesje van eigen bodem. Elf militanten die trouw hadden gezworen aan IS zijn gedood bij een actie van speciale eenheden in de regio van Dagestan en Tsjetsjenië, aldus het Russische persbureau Interfax.

‘Niet de nieuwe norm’

Barack Obama stelde vanochtend tevens dat de VS en zijn internationale partners een onaflatende strijd tegen IS zullen voeren. “De wereld accepteert niet dat aanslagen door extremisten op burgers, in Parijs of waar dan ook ter wereld, de nieuwe norm worden.”

De Franse president François Hollande bezoekt Obama komende week in het Witte Huis.

    • Jules Seegers