‘Iran legt celstraf op aan journalist Washington Post’

Razaian wordt onder meer beschuldigd van spionage voor de Amerikaanse regering.

Jason Rezaian Foto Vahid Salemi / AP

Een journalist van de vooraanstaande Amerikaanse krant The Washington Post, Jason Rezaian (39), krijgt in Iran een celstraf. Dat meldt persbureau AP op basis van berichtgeving van de Iraanse staatstelevisie. Razaian wordt onder meer beschuldigd van spionage voor de Amerikaanse regering en zit al 488 dagen vast.

Het Iraanse tv-station citeert op zijn website een woordvoerder van het Iraanse parket die de straf aankondigt. “In het kort, het is een celstraf”, zei de woordvoerder, maar de uitspraak is nog niet “afgerond”. Het is nog niet bekend hoe zwaar de straf is. De advocaat van Razaian zou niet zijn geïnformeerd over de aanklacht.

Twitter avatar IRNANews IRNA English NEWS Ejei: Jason Rezaeian is sentenced to prison on espionage charges https://t.co/nm4hw8hmS1 #IRAN

Politie-inval

De Amerikaans-Iraanse Razaian werd op 22 juli 2014 opgepakt toen de politie een inval deed in zijn huis in Teheran. Ook zijn vrouw Yeganeh Salehi en een bevriend Iraans-Amerikaans stel dat goede relaties heeft met president Rohani werden ingerekend. Het stel is niet veel later weer vrijgelaten. Salehi kwam in oktober op borgtocht vrij.

In mei, na 308 dagen detentie in de beruchte Evin-gevangenis in Teheran, stond Razaian voor het eerst voor de rechter. Na nog drie zittingen werd hij vorige maand veroordeeld voor onder meer spionage. Rezaian zou informatie over Iraanse personen en bedrijven verzameld hebben en hebben doorgespeeld aan de Amerikaanse regering.

De rechter van de zaak staat bekend om zijn hoge straffen. Rezaian zou tien tot twintig jaar gevangenisstraf kunnen krijgen.

Sinds 2012 is Razaian correspondent voor The Washington Post in Iran. Zijn dubbele nationaliteit zou hem verdacht maken bij de Iraanse autoriteiten. Iran erkent geen dubbele nationaliteit.

De krant heeft beschuldigingen jegens zijn correspondent altijd met klem ontkend en voor zijn vrijlating gepleit, net als Amerikaanse functionarissen en Rezaians familie.

    • Menno Sedee