Hoogste dreigingsniveau in Brussel gehandhaafd

De Belgische premier Michel zei nog steeds te vrezen voor “een aanval zoals in Parijs”.

De Belgische regeringsleider Charles Michel.
De Belgische regeringsleider Charles Michel. Foto Stephanie Lecocq / EPA

Het dreigingsniveau in Brussel blijft staan op het hoogste niveau: vier. Dat heeft de Belgische premier Charles Michel zondagavond gezegd tijdens een persconferentie, die werd gegeven na een onderhoud met de Nationale Veiligheidsraad. Voor de rest van België blijft het dreigingsniveau op drie staan.

Twitter avatar CrisiscenterBE CrisisCenter Belgium regering bevestigt niveau 4 voor Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Info met betrekking tot maatregelen volgt
Twitter avatar CrisiscenterBE CrisisCenter Belgium Niveau 3 blijft van toepassing in de rest van het land. Dit niveau wordt ook ernstig genomen door de overheden

De regeringsleider herhaalde dat België vreest dat er een in Brussel “een aanval zoals in Parijs” zal worden uitgevoerd, waarbij meerdere individuen gecoördineerd op verschillende locaties in de stad toeslaan. Michel noemde diverse doelwitten die terroristen mogelijk in het vizier hadden, waaronder commerciële centra, winkelstraten, het openbaar vervoer en overige plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen.

Twitter avatar CrisiscenterBE CrisisCenter Belgium scholen, hogescholen en universiteiten maandag gesloten binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Verder zei Michel dat de aanwezigheid van militairen en politieagenten op straat zal worden opgevoerd. Ook blijft op maandag opnieuw een groot aantal metrostations gesloten, aldus de premier. De scholen in Brussel gaan maandag ook niet open. Tijn Sadée, onze correspondent in België, zei na afloop van het persmoment:

“Het dreigingsniveau blijft hetzelfde omdat er niets veranderd is sinds dit werd opgeschaald.”

‘Precieze aanwijzingen’

Het dreigingsniveau in Brussel werd zaterdag vroeg omhoog geschaald omdat er “precieze aanwijzingen” zouden zijn voor een terreuraanslag in de Belgische metropool, aldus Michel. Die zou vergelijkbaar zijn met de aanslagen die op 13 november in Parijs het leven kostten aan 133 mensen. Het dreigingsniveau ging zaterdagochtend in het Brusselse Gewest omhoog van drie naar vier; het hoogste dreigingsniveau.

Dat houdt in dat dreiging “ernstig en zeer nabij” is. Het Belgische Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) raadde mensen in de nacht van vrijdag op zaterdag aan veiligheidsmaatregelen te nemen. Het advies: vermijd plekken waar veel mensen samenkomen, zoals concerten, stations, luchthavens en drukke winkelstraten, meldde het crisiscentrum.

Doelwitten

Na het verhogen van het dreigingsniveau naar het hoogste niveau, maakten de Brusselse straten een uitgestorven indruk. Geen winkelend publiek, wel patrouilleerde politie en militairen op de straten van de hoofdstad. Tal van evenementen werden afgelast, de regering riep op om Brussel te mijden en de burgemeester vroeg winkeliers en cafés om hun deuren te sluiten.

Sinds het geweld in Parijs zijn in Brussel meerdere aanhoudingen verricht in verband met een mogelijke terreurdreiging. Zondagmiddag werd het pand van het Belgische televisiekanaal VTM twee uur lang ontruimd vanwege een bommelding, melden Belgische media. Dat bleek na politieonderzoek vals alarm te zijn.

‘Dreiging breder dan Abeslam’

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon zei eerder op de dag op de Belgische televisie dat het hoogste dreigingsniveau “niet zomaar voorbij zal zijn zodra we Salah Abdeslam vatten”. De verdachte van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs zou zich willen opblazen in Brussel. “De dreiging is breder dan alleen die figuur”, aldus de minister.

De premier riep de mensen in Brussel eerder op om vooral rustig te blijven. Jambon noemde de toestand “erg, maar onder controle”. “Alle diensten zijn in opperste staat van paraatheid en er wordt - letterlijk - dag en nacht gewerkt.”

Een kaart met gesloten metrostations, afgelaste evenementen en gesloten gebouwen. Gebruik de knoppen om in- en uit te zoomen. Teksten: De Standaard.

Dreigingsniveau in Nederland ongewijzigd

Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), liet zaterdag weten dat het dreigingsniveau in Nederland onveranderd op “substantieel” blijft staan. Wel werd het reisadvies voor België aangepast:

Twitter avatar DickSchoof DickSchoof Dreigingsniveau in NL blijft onveranderd substantieel. Er is goed contact met autoriteiten Belgie. NCTV volgt ontwikkelingen nauwgezet.
Twitter avatar DickSchoof DickSchoof #Reisadvies minBZ naar Belgie is gewijzigd, na overleg NCTV en MinBZ. Vermijd drukke plaatsen (1/2)