Feyenoord drukt FC Twente nog dieper in de zorgen

In een teleurstellend treffen met Excelsior kwam Heracles, de nummer vier van de eredivisie, niet tot scoren.

FC Twente speler Hakim Ziyech baalt van de flinke nederlaag tegen Feyenoord. Foto ANP

De Rotterdammers hebben in eigen huis met overmacht gewonnen van FC Twente. Het werd maar liefst 5-0. NEC boekte tegen FC Utrecht de derde zege op rij: 1-0. ADO speelt met 2-2 gelijk tegen Vitesse. Eerder op de dag speelde Heracles, de nummer vier van de eredivisie, teleurstellend gelijk tegen het bezoekende Excelsior.

In de afgelopen twee wedstrijden had Feyenoord vier punten laten liggen door de nederlaag tegen ADO Den Haag en het gelijkspel tegen Ajax, maar van een topwedstrijd was op deze zondagmiddag geen sprake. De jeugdige Tukkers speelde onthutsend zwak, ook aanvoerder en sterspeler Hakim Ziyech kon daar niks aan veranderen. Hij was door trainer René Hake in de spits geposteerd waardoor hij zich amper met het spel kon bemoeien.

Feyenoord kon optimaal profiteren van het puntenverlies van PSV dat gisteren gelijk speelde tegen Willem II. Voor de Rotterdammers scoorden Simon Gustaffson (twee keer), Michiel Kramer- zijn eerste doelpunt in de Kuip-, Karim El-Ahmadi en invaller Bilal Basacikoglu. Het drama voor FC Twente werd nog groter door de rode kaart van invaller Tim Hölscher die na een charge op Rick Karsdorp al binnen een minuut moest vertrekken. Door de winst staat Feyenoord weer op de tweede plaats, drie punten achter koploper Ajax, de Tukkers staan op plek 15 één positie boven de degradatiestreep.

Twitter avatar Feyenoord Feyenoord Rotterdam Aanvoerder @kuyt na #FEYtwe: ‘Het krachtsverschil was groot vandaag. Als wij scherp zijn, kunnen we heel goed voetballen.’

10e doelpunt voor Santos

NEC blijft maar winnen in de eredivisie en opnieuw was het de Duits-Venezolaanse spits Christian Santos die de Nijmegenaren de drie punten bezorgde. Het is alweer zijn tiende doelpunt.

Tien minuten na rust besloot scheidsrechter Pol van Boekel de bal op de stip te leggen na een lichte overtreding van Yassin Ayoub op Navarone Foor. Santos schoot de penalty onberispelijk binnen.

ADO houdt Vitesse op gelijkspel

ADO Den Haag heeft voor eigen publiek Vitesse op een gelijkspel gehouden. De Hagenaars knokte zich twee keer terug van een achterstand en waren in de slotfase dichtbij een zege. De doelpunten werden gemaakt door Sheran Yeini en Kelvin Leerdam voor Vitesse, en Ruben Schaken en Timothy Derijck - uit een strafschop-
voor ADO Den Haag.

Door het gelijkspel blijft ADO de nummer veertien, Vitesse begint volgende week met een achterstand van twee punten aan de derby met NEC, de verrassende nummer vijf van de ranglijst.

Teleurstellend gelijkspel Heracles

In een teleurstellend treffen met het bezoekende Excelsior kwamen de nummer vier van de eredivisie noch de Rotterdammers tot scoren. Het verrassend goed opererende Heracles van de jonge trainer John Stegeman had vanmiddag op gelijke hoogte kunnen komen met landskampioen PSV. Maar de wedstrijd in Almelo bood weinig vertier en eindigde in een 0-0 eindstand.

Het was zelfs de ploeg van trainer Alfons Groenendijk, met een elfde plek op de ranglijst eveneens aan een puik seizoen bezig, die nog de meeste aanspraak mocht maken op drie punten. Onder meer Tom van Weert liet de mogelijkheid liggen om zijn ploeg aan winst te helpen.

De wedstrijd ontbeerde grote kansen, kende een laag tempo en werd gekenmerkt door slordigheden. De beste kansen waren voor Excelsior.

Twitter avatar excelsiorrdam SBV Excelsior Fons Groenendijk: ‘Morgen kunnen we waarschijnlijk leven met dit resultaat, maar nu overheerst de teleurstelling in de kleedkamer.’ #herexc
    • Huib de Zeeuw
    • Jules Seegers