Een kostbaar schetsboek, de beste reclame ooit

Foto Jerry Lampen/ANP

Zondag, het begint bijna weer. Dit gaat er volgende week gebeuren.

1. Eén ding kunnen de leden van de Eurogroep vast van hun agenda strepen voor maandag; deze week ging het Griekse parlement akkoord met een nieuwe reeks maatregelen die nodig zijn om 2 miljard euro aan hulpkrediet te krijgen. Waar ze het wel over gaan hebben: de conceptbegrotingsplannen voor 2016 van de verschillende lidstaten. Ook spannend.

Platformen te over, behalve voor het MKB - zo blijkt. Dus wordt diezelfde dag De Staat van het MKB gelanceerd; een platform voor, inderdaad, het midden- en kleinbedrijf. Reden voor het CBS om die dag met cijfers over De Staat van het MKB te komen én voor koningin Máxima om de lancering een koninklijk randje te geven.

Ook die dag: de veiling van een aantal bijzondere schetsen. Het New Yorkse veilinghuis Bonhams is namelijk in het bezit van een schetsboek van Walt Disney uit 1918. Geschatte waarde: 150.000 tot 200.000 dollar.

Wie zal er met de titel overheidsmanager van het jaar vandoor gaan? Woonbron-bestuurder Bert Wijbenga? Themadirecteur Sociaal José Manshanden? Of toch Mariël Middendorp, directeur Dienstverlening en Sociaal Domein? Maandagavond is de uitreiking.

2. Ook nog wat cijfers komende week. Zo presenteert technologieconcern Hewlett-Packard dinsdag zijn resultaten over het vierde kwartaal van 2015. Het bedrijf stootte onlangs zijn computer- en printerdivisie af.

De Amsterdamse Gemeenteraad spreekt die dag over misschien wel Randstedelijke forenzenfrustratie nummer 1: de vele treinstoringen rondom Schiphol. Ook dit jaar lag het treinverkeer rond de luchthaven geregeld urenlang stil.

3. Woensdag is de dag van de uitreikingen. Te beginnen met de award voor de ‘website van het jaar’, waar ruim 823.000 stemmen voor zijn uitgebracht.

Een feestelijke bedoening, maar niet zo feestelijk als de Ster Gouden Loeki Aller Tijden. Ter ere van het 50-jarig jubileum van de reclameprijzen wordt de commercials der commercials gekroond. Onder de twaalf genomineerden onder meer: Bommetje (FrieslandCampina), Der Rudi (Heineken) en Pietertje (Calvé).

4. Donderdag staat in het teken van een bepaald niet onbelangrijke ontmoeting. In de grensplaats Panmunjom zullen afgevaardigden van Noord- en Zuid-Korea met elkaar spreken over het verbeteren van de betrekkingen tussen beide landen. Als er de komende dagen geen incidenten plaatsvinden, tenminste.

Een paar duizend kilometer verderop in de Verenigde Staten hebben ze wel iets anders aan hun hoofd. Turkey, stuffing, parades. Het is namelijk Thanksgiving. Daar zit een aardige industrie achter.

5. Wie Thanksgiving zegt, zegt Black Friday - de belangrijkste uitverkoopdag van het jaar in de Verenigde Staten. Het moment voor retailers om tegenvallende resultaten goed te maken. En voor koopjesjagers om hun slag te slaan.

Dichter bij huis: in de Amsterdamse Stadschouwburg vindt vrijdag de jaarlijkse editie van TEDxAmsterdam plaats. De plek waar hoogleraren, ondernemers, ontwerpers en ideologen in minder dan 18 minuten hun visie op maatschappelijke vragen en problemen delen. Helaas, uitverkocht. Maar er is wel een livestream.

    • Eva Oude Elferink