‘Dreiging Brussel niet voorbij zodra we Abdeslam vatten’

Militaire patrouilleren in de Rue Neuve, normaliter de drukste winkelstraat van Brussel. Foto ANP / Stephanie Lecocq

Het Belgische antiterreurorgaan OCAD beoordeelt later vandaag of het huidige, hoogste dreigingsniveau van kracht blijft in Brussel. “Ernstig en zeer nabij”, niveau 4, geldt voorlopig nog voor de dreiging in de hoofdstad. In de rest van het land blijft niveau 3 van kracht.

De Standaard meldt dat Brussel een rustige nacht heeft beleefd. Vandaag blijven de metrostations in elk geval tot 15.00 uur dicht, zoals gisteren al aangegeven door het Crisiscentrum Binnenlandse Zaken. Het openbaar vervoersbedrijf MIVB stelde vanochtend wel een tweede pendelbus in ter vervanging van de metrodiensten. Reguliere bussen en trams rijden veelal wel.

‘Niet economisch lamleggen’

Morgen rijdt de metro in Brussel waarschijnlijk weer, “want we gaan stad niet economisch lamleggen”, zei de Belgische minister van Justitie Koen Geens vanochtend op de Belgische televisie.

“Paniek en schrik zijn niet onze leidraad. Ik hoop dat de capaciteiten die nodig zij om de metrostations te bewaken dan beschikbaar zullen zijn. Dat lukt als alles normaal verloopt.”

Na het verhogen van het dreigingsniveau naar het hoogste niveau, maakten de Brusselse straten een uitgestorven indruk. Geen winkelend publiek, wel patrouilleerde politie en militairen op de straten van de hoofdstad. Tal van evenementen werden afgelast, de regering riep op om Brussel te mijden en de burgemeester vroeg winkeliers en cafés om hun deuren te sluiten.

Gebruik de knoppen om in- en uit te zoomen. Teksten: De Standaard.

Dreiging breder dan Abdeslam

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon zei op de Belgische televisie dat het hoogste dreigingsniveau “niet zomaar voorbij zal zijn zodra we Salah Abdeslam vatten”. De verdachte van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs zou zich willen opblazen in Brussel. “De dreiging is breder dan alleen die figuur”, aldus de minister.

“Maar Abdeslam is niet zomaar iemand. Hij was erbij in Parijs, om de klus te klaren. We weten niet waarom dat niet doorgegaan is, maar hij was wel bereid tot een kamikazeopdracht.”

Investeren in nummerplaatherkenning

Ondertussen lijkt België zich op te maken voor verbetering en uitbreiding van automatische nummerplaatherkenning langs Vlaamse snelwegen. De slimme camera’s, initieel bedoeld voor trajectcontrole, kunnen ingezet worden voor het bestrijden van onder meer terrorisme.

“Dankzij deze slimme camera’s kunnen terroristen en andere criminelen zowel reactief als in realtime bestreden worden, zegt de minister van Mobiliteit Ben Weyts. Eerder deze week stelde premier Charles Michel al voor te investeren in automatische nummerplaatherkenning.

Molenbeek

Twee van de zelfmoordterroristen van de aanslagen in Parijs, onder wie de broer van Salah Abdeslam, woonden in België. Abdeslam (26) wist Parijs na de aanslagen te ontvluchten en terug te keren naar Brussel. De daders bleken met auto’s waarschijnlijk vanuit Molenbeek, een plaats en gemeente in het westen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, te hebben gereisd. In januari al, na ‘Charlie Hebdo’ en de verijdelde aanslag in het Belgische Verviers, kwam Molenbeek in het vizier.

NRC-correspondent Tijn Sadée schreef toen in reportages over de Molenbeekse ‘tikkende tijdbommetjes op de afvalschooltjes’ en het onvermogen van de Brusselse en Belgische politiek om vat te krijgen op de problemen.

    • Jules Seegers