‘Door afgelaste wedstrijd Hannover is aanslag verijdeld’

De terroristen zouden niet de kans hebben gekregen de bommen in het stadion te plaatsen.

Twee politieagenten in het HDI-stadion in Hannover, vlak voor het complex werd geëvacueerd.
Twee politieagenten in het HDI-stadion in Hannover, vlak voor het complex werd geëvacueerd. (Julian Stratenschulte/dpa via AP)

Als de wedstrijd Duitsland-Nederland dinsdag niet zou zijn afgelast, hadden terroristen een aanslag kunnen plegen in het stadion van Hannover. Dat hebben bronnen bij de Duitse inlichtingendiensten tegenover de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung bevestigd. Niemand werd dinsdag opgepakt.

De bronnen gaan er volgens de Duitse zondagkrant vanuit dat de terroristische groep nog ergens rondloopt en alsnog een aanslag kan plegen. Bronnen van de Duitse omroep ZDF spreken dit echter tegen.

Frankrijk tipte Duitsland

De Franse geheime dienst zou de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst hebben gewaarschuwd voor de terreurgroep, meldden Duitse media. Die zou vijf bommen in Hannover willen plaatsen: drie in het stadion, een in een bushalte en een op een treinstation. De Fransen hebben ook leden van die groep geïdentificeerd en doorgegeven aan de Duitsers. De namen waren tot dan toe niet bekend bij de Duitse veiligheidsdiensten.

Bij onderzoek in en rondom het voetbalstadion HDI-Arena werden geen explosieven gevonden. Volgens de bronnen aan de FAS zou dat betekenen dat de wedstrijd terecht is afgelast. De terroristen zouden niet de kans hebben gekregen de bommen te plaatsen.

Tegenstrijdige berichten

De Duitse omroep ZDF spreekt het bericht van de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung tegen. ZDF baseert zich ook op bronnen bij de Duitse veiligheidsdienst en zegt dat “geen aanwijzingen” bestaan voor het bestaan van de terreurcel. “Blijkbaar zijn niet alle terreurwaarschuwingen van de Franse geheime dienst geloofwaardig”, aldus het bericht van ZDF.

Ondanks de bestaande twijfels zijn autoriteiten nog druk op zoek naar informatie over de vermeende geplande aanslagen in Hannover en naar mogelijke medeplichtigen.

Dinsdag

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière besloot dinsdagavond het duel anderhalf uur voor aanvang af te gelasten na berichten dat mogelijk explosieven in en om het stadion aanwezig zouden zijn. De al aanwezige toeschouwers werden daarbij verzocht het stadion te verlaten. De Maizière zou samen met Bondskanselier Angela Merkel bij de wedstrijd aanwezig zijn. Ook de Nederlandse ministers Edith Schippers en Jeanine Hennis-Plasschaert zouden de wedstrijd bijwonen.

Het Duitse nationale elftal speelde de vrijdag ervoor tegen Frankrijk toen bij het Parijse stadion Stade de France zelfmoordterroristen zichzelf opbliezen.