Dijsselbloem: Griekenland genoeg hervormd voor miljardensteun

Het gaat om een lening van 2 miljard euro. Deze zomer werd een akkoord bereikt over een noodpakket van 86 miljard euro.

Voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem bij de start van de Eurogroepvergadering eerder deze maand. Foto Olivier Hoslet / EPA

Griekenland krijgt binnenkort opnieuw miljardensteun. Het land heeft voldoende hervormingen doorgevoerd. Dat liet Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Eurogroep en minister van Financiën, zaterdagavond weten in een verklaring.

Deze zomer werd een akkoord bereikt over een noodpakket van 86 miljard euro aan Griekenland voor de komende drie jaar.

Hervormingen

Volgens Dijsselbloem heeft de Eurogroup Working Group (EWG) beslist dat de Griekse regering genoeg bezuinigingsmaatregelen heeft doorgevoerd om een nieuwe lening te krijgen. Maandag zal Dijsselbloem akkoord gaan met een lening van 2 miljard euro. Dan beslist de Eurogroep formeel over de toewijzing van het geld. Ook de tien miljard euro die de eurolanden afgelopen zomer al apart hadden gezet voor het herkapitaliseren van de Griekse banken kan nu “stap voor stap” worden uitgekeerd.

Afgelopen donderdag loodste de Griekse regering nieuwe bezuinigingsvoorstellen door het parlement om de leningen mogelijk te maken. Het ging onder meer om manieren om meer belasting te kunnen heffen, waaronder op wijn. Dat akkoord kostte premier Alexis Tsipras wel twee van zijn coalitieleden, die niet achter het plan stonden.

    • Menno Sedee