Acht doden bij aanslag in Nigeria

De aanslag is nog niet opgeëist, maar lijkt het werk van Boko Haram.

Inwoners van de Nigeriaanse stad Maiduguri kijken naar foto's van gezochte Boko Haram-strijders. Foto Reuters

Bij een zelfmoordaanslag in de Nigeriaanse metropool Maiduguri zijn zondag zeker 8 mensen om het leven gekomen. Dat meldt een medewerker van het Kantoor van Rampenbestrijding aan persbureau AFP.

De vrouwelijke aanslagpleger arriveerde in de stad met een groep vluchtelingen. Zij glipte uit een groep vrouwen en kinderen en blies zichzelf op bij een controlepost. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist, maar de werkwijze doet vermoeden dat terreurbeweging Boko Haram achter het geweld zit.

Boko Haram is zeer actief in en rondom Maiduguri, waar de groep in 2002 werd opgericht. De stad is geregeld het toneel van aanslagen. Alleen in oktober werden acht aanslagen gepleegd in Maiduguri, die in totaal aan 54 mensen het leven kostten.

‘Dodelijkste terreurgroep ter wereld’

Volgens de jaarlijkse Global Terrorism Index van het Institute for Economics and Peace is het West-Afrikaanse Boko Haram de dodelijkste terreurgroep ter wereld. Naar schatting verloren in 2014 6.644 mensen hun leven door Boko Haram. In vergelijking doodde Islamitische Staat (IS) in diezelfde periode 6.073 mensen.

De radicaal-islamitische terreurgroep Boko Haram werd in 2002 opgericht door Mohammed Yusuf in Maiduguri, met als oorspronkelijke doel westerse educatie tegen te gaan. Yusuf richtte een religieus complex op met een moskee en een islamitische school. Veel arme moslimkinderen uit Nigeria en omliggende landen bezochten de school.

Langzaamaan ontpopte de school zich meer en meer tot een kweekvijver voor jihadi’s. In 2009 begon de groep een militair offensief tegen de regering teneinde een islamitische staat in het noorden van Nigeria te vestigen.

Ontvoeringen

Bombardementen, moorden en regelmatige ontvoeringen behoren tot de tactiek van Boko Haram. Leden van de terreurgroep bombarderen kerken, executeren buspassagiers, cafébezoekers en militairen. Vorig jaar ontvoerden de leden meer dan tweehonderd schoolmeisjes en ook in december 2014 werden meer dan honderd vrouwen en kinderen ontvoerd.

De ligging van Maiduguri: