16 aanhoudingen bij politieactie Brussel

De politie loste twee schoten toen een auto inreed op agenten. De auto met gewonde chauffeur werd later aangehouden.

Politie in Molenbeek vanavond. Foto Oliver Hoslet/ANP

In België zijn zondagavond negentien huiszoekingen verricht in het Brussels Gewest en in Charleroi. Daarbij zijn zestien personen aangehouden.

Dat maakte het Brussels parket rond 0.30 uur tijdens een persconferentie bekend. De actie vond onder meer plaats in de gemeenten Anderlecht, Molenbeek en Schaarbeek. Bij de actie zijn geen vuurwapens of explosieven gevonden. De onderzoeksrechter zal maandag besluiten over het verdere verloop van degenen die zijn aangehouden.

De actie verliep rustig en ‘zonder incidenten’. Wel reed bij een snackbar een auto op de politie in. Daarbij werden twee schoten gelost. De auto sloeg daarna op de vlucht, maar de chauffeur kon later worden aangehouden in Brussel. Hij was gewond. Het is onbekend of er een relatie is met de politieactie, daarover kon nog niets worden gemeld tijdens de persconferentie.

In ‘het belang van het onderzoek’ werden verder geen mededelingen gedaan of andere details vrijgegeven over de identiteit van de aangehouden personen. Er werd slechts de verklaring voorgelezen en na afloop werden ook geen vragen beantwoord. Ook werd dus niet ingegaan op meldingen door Belga dat een van de voortvluchtige verdachten van de aanslagen in Parijs, Salah Abdeslam, niet is opgepakt:

Twitter avatar HansVDD Hans Vandendriessche BREAKING: Salah Abdeslam bevindt zich niet onder de 16 verdachten die zondagavond zijn opgepakt. Dat heeft #Belga uit goede bron vernomen

De Belgische krant Le Soir meldt op grond van Belgische autoriteiten dat Abdeslam in een BMW op de E40 zou zijn gesignaleerd op weg naar Duitsland.

De politie dankte de media wel nog voor het verzoek dat eerder op de avond was gedaan om niet de specifieke locaties en bewegingen van de politie te vermelden op sociale media.

Hoogste dreigingsniveau Brussel

In Brussel geldt sinds zaterdag het hoogste dreigingsniveau omdat er aanwijzingen zijn voor een terreuraanslag, die vergelijkbaar zou zijn met de aanslagen op 13 november in Parijs. De Belgische premier herhaalde eerder zondagavond dat nog steeds gevreesd wordt voor een gecoördineerde terreuractie op meerdere locaties. Ook maandag blijven om die reden opnieuw een groot aantal metrostations gesloten en gaan ook de scholen in Brussel niet open.

In de rest van het land, is overigens dreigingsniveau 3 van kracht, een niveau lager. Canada maakte kort na de persconferentie bekend dat het zijn ambassade in Brussel sluit voor onbepaalde tijd:

    • Anouk Eigenraam