Waar is onze kleine panda gebleven?

Vorig weekend was het weer eens zover. Er was een kleine panda ontsnapt uit een dierentuin. Dit keer gebeurde het in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam.

Een ‘kleine panda’ is geen babypandabeer. De diersoort heet zo. Je mag ook ‘rode panda’ zeggen. In Blijdorp hebben ze een gezin van drie kleine panda’s: mannetje, vrouwtje en zoon. Ze zijn alle drie roodbruin en wollig – en ze lijken best sloom.

Maar dat is schijn. Kleine panda’s zijn waarschijnlijk de meest ontsnappende dieren in dierentuinen. Als de bezoekers weg zijn, in de schemering, worden ze actief. En dan gebeurt het. Ze klimmen in een boom, laten zich vallen van een overhangende tak – en weg zijn ze. Of ze steken een bevroren gracht over, of ze vinden een gat in een dak, of ze zwemmen.

In Blijdorp zat het mannetje Hima zondagochtend ineens niet meer in zijn verblijf. Iedereen ging zoeken. Iemand dacht zelfs dat de kleine panda op het spoor liep. Alle treinen bij het centraal station moesten stil blijven staan, maar nergens een panda te vinden. Gelukkig vonden de verzorgers Hima aan het eind van de middag, gewoon ergens in de dierentuin. Hij zat in een boom. Een verzorger gooide een net over Hima heen. Toen kon hij weer naar zijn pandagezin.

Begin dit jaar was er ook al een kleine panda weggelopen uit Artis in Amsterdam, en in 2011 ook. En in Rotterdam hadden ze een jaar of zes geleden Rex. Die ontsnapte wel twee keer. Overal, van Amerika tot Australië, knijpen de kleine panda’s er tussenuit. Het komt ook doordat kleine panda’s ongevaarlijk zijn. Om de tijgers staat een metershoog hek, maar bij die leuke kleine panda’s niet.

Kleine panda’s zijn niet alleen heel bijzonder omdat ze zulke vrijbuiters zijn. Ze zijn zoogdieren die nergens bij horen. Ze zijn zéker geen beren. Ze zijn heel verre familie van otters, wasberen en stinkdieren - maar dat zijn ze dus ook niet. En toch hebben kleine panda’s en reuzenpanda’s veel gemeen. Ze komen allebei uit Azië, ze kunnen goed tegen kou en er zijn er in de natuur niet veel meer van, jammer genoeg. En: ze leven allebei van bamboe. Kleine panda’s en reuzenpanda’s hebben zelfs allebei een extra duim om bamboeblaadjes mee van de plant te rissen!

Kleine panda’s zijn wel wat minder kieskeurig dan reuzenpanda’s. Ze lusten ook andere blaadjes, en af en toe fruit. In de dierentuin proberen ze soms zelfs een eend te vangen! Die lusten ze best. Nee, kleine panda’s zijn alleen wollige slomeriken als wij staan te kijken.