‘Salah Abdeslam zou zich willen opblazen in Brussel’

Dat heeft een van de handlangers van Abdeslam, die hem na de aanslagen in Parijs naar België reed, laten weten.

Het internationaal opsporingsbericht voor Salah Abdeslam, verdachte van de terreuraanslagen in Parijs.
Het internationaal opsporingsbericht voor Salah Abdeslam, verdachte van de terreuraanslagen in Parijs.

Er zijn aanwijzingen dat Salah Abdeslam, verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs van vorige week vrijdag, zich zou willen opblazen in Brussel. Dat heeft de advocaat van een van zijn handlangers zaterdagavond laten weten aan de Franse radiozender LCI.

Het hoge dreigingsniveau in de Belgische hoofdstad zou dan ook direct gelinkt zijn aan de vermeende aanwezigheid van de internationaal gezochte terreurverdachte.

‘Hij droeg mogelijk explosieven op zijn lichaam’

Salah Abdeslam belde vorige week zaterdag om vijf uur ‘s ochtends naar Hamza Attou en Mohammed Amri met de vraag of ze hem wilde oppikken in Parijs om hem naar België te brengen. Zijn auto was stuk.

In een eerste verklaring liet Attou weten dat ze onderweg zeer weinig hadden gesproken. Zaterdag gaf hij een uitgebreidere verklaring, zo vertelde zijn advocaat Carine Couquelet. Abdeslam zou nogal bedreigend zijn overgekomen. Hij was niet gewapend, maar zou mogelijk een bomvest hebben gedragen, zo liet Attou aan zijn advocaat weten.

“Mogelijk droeg hij explosieven op zijn lichaam, maar die heeft mijn cliënt niet gezien.”

De mannen werden die avond drie keer aangehouden, maar mochten gewoon doorrijden. De politie had niet door dat Abdeslam te maken had met de aanslagen in Parijs dat aan 132 mensen het leven heeft gekost. Attou liet verder weten dat hij Abdeslam voor het laatst gezien heeft op zaterdagmiddag 14 november in de gemeente Laken. Sindsdien is er niks meer van hem vernomen. Er geldt een internationaal opsporingsbevel voor de 26-jarige Salah Abdeslam.

Attou en Amri werden vorig weekend opgepakt in Brussel en hebben bekend dat zij de chauffeurs waren voor Abdeslam. Naar eigen zeggen wisten ze niks van de betrokkenheid van Abdeslam bij de aanslagen in Parijs.

Eerder werd bekend dat Salah Abdeslam in februari van dit jaar werd aangehouden door de Nederlandse politie en een bekeuring ontving vanwege het bezit van softdrugs.