Veiligheidsraad roept op tot actie tegen IS

De lidstaten namen een resolutie aan die oproept extremistische groeperingen te bestrijden “met alle nodige middelen”.

De Franse president Francois Hollande gisteren in Parijs.
De Franse president Francois Hollande gisteren in Parijs. Foto Michel Euler / Reuters

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties hebben unaniem een resolutie aangenomen die lidstaten oproept terreurgroep Islamitische Staat (IS) en andere extremistische groeperingen te bestrijden “met alle mogelijke middelen”. De resolutie was een voorstel van Frankrijk.

Grote aanslagen in korte tijd

De resolutie komt een week na de bloedige aanslagen op meerdere locaties in Parijs, waardoor zeker 133 doden vielen. IS heeft de verantwoordelijkheid voor die aanslagen opgeëist. De aanslag van een dag eerder in Beiroet, die aan 43 mensen het leven kostte, en de crash van een Russisch vliegtuig drie weken geleden in Egypte, 224 slachtoffers, heeft IS ook geclaimd.

De resolutie veroordeelt deze en eerdere “gruwelijke” aanslagen, zoals in Sousse (Tunesië) en Ankara (Turkije).

De Veiligheidsraad roept alle landen op hun inzet “als dat mogelijk is” te verdubbelen om nieuwe terroristische aanslagen te voorkomen. De VN willen zo een einde maken aan het “toevluchtsoord” van IS en andere terroristische groeperingen in Syrië en Irak.

Geen vergunning voor militair optreden

De resolutie is geen vergunning voor militair optreden, omdat die niet onder Hoofdstuk 7 van het VN-Handvest is opgesteld, wat de enige manier is voor de VN om groen licht te geven voor militaire actie.

Het is de veertiende terrorisme-gerelateerde resolutie sinds de Veiligheidsraad sinds 1999. In september vorig jaar nam de raad al een resolutie aan die lidstaten oproept het aantal jihadgangers terug te dringen. In februari werd een resolutie aangenomen gericht op het aanscherpen van maatregelen die de financiering van terroristische groeperingen door illegale olieverkoop, handel in antiquiteiten en losgeld moet stoppen.