Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

‘UberPop stond vernieuwingen op de taximarkt in de weg’

Uber-directeur stopt na lange strijd met overheid met illegale dienst UberPop. Waarom duurde dat zo lang?

Niek van Leeuwen, Uber Benelux.
Niek van Leeuwen, Uber Benelux. Foto ANP

En toen werd Uber weer een bedrijf dat zich gewoon aan de wet houdt. Donderdag trok Benelux-directeur Niek van Leeuwen in Nederland de stekker uit de dienst UberPop, waarmee particulieren zonder vergunning zichzelf als taxichauffeur konden aanbieden. Daaraan is maanden van ruzie met de overheid, invallen, boetes en boze taxichauffeurs aan vooraf gegaan.

Waarom duurde het zo lang ?

„Omdat we steeds nog aanknopingspunten zagen dat er ruimte zou kunnen komen voor UberPop. Er leek nog heel lang politieke ruimte te zijn voor vernieuwingen op de taximarkt. Er zijn ook nog diverse moties aangenomen door de Tweede Kamer om experimenten toe te staan.”

Jullie gingen door ondanks 450.000 euro aan dwangsommen en diverse invallen in jullie kantoor. Waarom dan nu toch stoppen?

„We hebben gezien dat UberPop een oplossing in de weg stond. En dat onze houding gewoon niet constructief werkte. De hoop is dat we door UberPop weg te halen, kunnen toewerken naar constructieve oplossingen voor de taximarkt. UberPop is geen doel op zich, maar het doel is om een wettelijk kader te creëren voor meerijddiensten. In Nederland is dat nu, anders dan in de VS, geen realistisch vooruitzicht. Modernisering van de taxiwet wel, en daar gaan we ons nu op richten.”

Bent u voor overheden nog wel een serieuze gesprekspartner? Critici, ook bij de overheid, vinden dat Uber door zo lang door te gaan de rechtsstaat ondermijnde.

„We zijn altijd wel in gesprek gebleven met overheden. We hebben interessante inzichten geboden, waarmee de politiek ook aan de slag is gegaan.”

Het OM doet een strafonderzoek naar u. Heeft dat meegewogen?

„Het is een opeenstapeling van alle dingen, dus ook van dat onderzoek.”

Bent u daar bezorgd over?

„Nee. Nou ja. Uhm. Wat we doen zal een bijdrage leveren aan beter vervoer, daarvan ben ik overtuigd.”

Is het verbeteren van vervoer een strafblad of celstraf waard?

„Dat is meer voor juristen om daarover een oordeel te vellen. Ik maak me geen zorgen. Ik kijk vooruit.”

Wat wilt u eigenlijk verbeteren?

„We willen bijvoorbeeld dat een smartphone gebruikt mag worden als boordcomputer. Nu zijn daarvoor nog verouderde, en veel duurdere technologieën verplicht. Ook hopen we dat de blauwe kentekenplaten niet meer in alle gevallen hoeven. We vinden dat de investering om taxichauffeur te worden omlaag moet, zodat mensen ook naast een andere baan chauffeur kunnen worden. Daarover willen we in gesprek met de overheid. We willen dat het nu daarover kan gaan, in plaats van over UberPop.”