Zelfmoordaanslag Kameroen eist tien levens

De terreurdaad zou uitgevoerd zijn door vier tienermeisjes in opdracht van Boko Haram.

De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari wordt verwelkomd in Kameroen. Eind juli bezocht Buhari Kameroen om te praten over de aanslagen van Boko Haram.
De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari wordt verwelkomd in Kameroen. Eind juli bezocht Buhari Kameroen om te praten over de aanslagen van Boko Haram. Foto EPA

Bij zelfmoordaanslagen in het noorden van Kameroen zijn zeker tien mensen om het leven gekomen en tientallen mensen gewond geraakt. Onder de slachtoffers zijn zeker vijf burgers. Veiligheidsdiensten melden aan persbureau AFP dat de bomaanslagen zijn uitgevoerd door terreurbeweging Boko Haram en plaatsvonden in het dorp Nigue.

Lokale media in het land melden aan AFP dat vier tienermeisjes van ongeveer vijftien jaar oud met bomvesten zichzelf opbliezen op verschillende plekken. Boko Haram pleegt steeds vaker aanslagen in Kameroen, Tsjaad, Niger en Nigeria, waar de terreurbeweging zijn thuisbasis heeft.

Het grensgebied in de buurt van het Tsjaadmeer is daardoor volgens de Verenigde Naties in een oorlogsgebied veranderd.

‘Andere tactiek’

In oktober vielen negen doden bij een zelfmoordaanslag op een markt in Mora in Noord-Kameroen. Ook die aanslag werd uitgevoerd door tienermeisjes. Een regeringsfunctionaris liet toen in een verklaring weten dat Boko Haram hun “tactiek” aan het veranderen is:

“Ze proberen nu jonge meisjes en jongens te rekruteren voor zelfmoordaanslagen. Die kinderen weten waarschijnlijk niet eens wat er met hen gebeurt, ze worden gehersenspoeld.”

Dodelijkste terreurgroep ter wereld

Volgens de jaarlijkse Global Terrorism Index van het Institute for Economics and Peace is het West-Afrikaanse Boko Haram de dodelijkste terreurgroep ter wereld. Naar schatting verloren in 2014 6.644 mensen hun leven door Boko Haram. In vergelijking doodde Islamitische Staat(IS) in diezelfde periode 6.073 mensen.

De radicaal islamitische terreurgroep Boko Haram werd in 2002 opgericht door Mohammed Yusuf in Maiduguri, met als oorspronkelijke doel westerse educatie tegen te gaan. Maiduguri richtte een religieus complex op met een moskee en een islamitische school. Veel arme moslimkinderen uit Nigeria en omliggende landen bezochten de school.

Langzaamaan ontpopte de school zich meer en meer tot een kweekvijver voor jihadi’s. In 2009 begon de groep een militair offensief tegen de regering teneinde een islamitische staat te bewerkstelligen.

Bombardementen, moorden en regelmatige ontvoeringen behoren tot de tactiek van Boko Haram. Leden van de terreurgroep bombarderen kerken, executeren buspassagiers, cafébezoekers en militairen. Vorig jaar ontvoerden de leden meer dan tweehonderd schoolmeisjes en ook in december 2014 werden meer dan honderd vrouwen en kinderen ontvoerd.