Tien dagen noodtoestand na hotelgijzeling in Mali

Vrijdag hielden terroristen bijna 200 mensen in gijzeling in Radisson Blu-hotel in hoofdstad Bamako. Er vielen 21 doden.

Malinese soldaten voor het Radisson Blu-hotel.
Malinese soldaten voor het Radisson Blu-hotel. Foto Joe Penny / Reuters

De Malinese regering heeft met onmiddellijke ingang voor tien dagen de noodtoestand uitgeroepen na de bloedige hotelgijzeling van vrijdag. Dat kondigde president Ibrahim Boubacar Keïta aan. Maandag gaan drie dagen van nationale rouw in.

Gijzeling in hotel

Vrijdag hielden terroristen tientallen mensen in gijzeling in Radisson Blu-hotel in de hoofdstad Bamako. De aanval begon ‘s ochtends vroeg en duurde tot in de middag, toen het Malinese leger een bevrijdingsactie uitvoerde, gesteund door speciale Amerikaanse en Franse eenheden.

De aanslag is via Twitter opgeëist door de Algerijnse jihadist Belmokhtar, leider van de radicale islamitische beweging al-Mourabitoun. Die groep is gelieerd aan terreurgroep Al-Qaeda. Bij Al-Mourabitoun strijden veel Toearegs voor een onafhankelijke staat in Noord-Mali.

Slachtoffers

Bij de gijzeling en de bevrijdingsactie zijn in totaal 21 mensen omgekomen, onder wie twee terroristen. Eerder werd gesproken over 27 doden. Zeven mensen zijn gewond geraakt. Onder de doden zijn in elk geval een Belgische diplomaat, een Amerikaan en drie Chinezen. De Chinezen werkten bij de het staatsbedrijf China Railway Construction.

Voor zover bekend bevonden zich geen Nederlanders in het hotel. In Mali zijn zo’n 450 Nederlandse militairen als onderdeel van de VN- vredesmissie.

Frankrijk

Een link tussen de gijzeling en de aanslag vorige week Parijs is er vooralsnog niet. De Franse president Francois Hollande sprak wel zijn steun uit aan Mali:

“Opnieuw willen terroristen dat hun barbaarse aanwezigheid gevoeld wordt, waar ze kunnen doden, kunnen slachten. Dus zullen wij opnieuw onze solidariteit moeten tonen met onze bondgenoot, Mali.”

Het Radisson Blu-hotel: