Schippers: er was geen zicht op kosten heroïne

Het ministerie van Volksgezondheid heeft „onvoldoende zicht” gehad op de juistheid en de hoogte van de in rekening gebrachte kosten van heroïne. Dat schreef minister Schippers (Zorg, VVD) vrijdagavond in een brief aan de Tweede Kamer.

Vorige week werd bekend dat het Slotervaartziekenhuis miljoenenwinsten maakte met de productie en distributie van heroïne. Dat gebeurde in het kader van een hulpverleningsproject voor drugsverslaafden waarbij een dochtervennootschap van het Amsterdamse ziekenhuis het exclusieve recht kreeg van de Nederlandse staat om heroïne te maken en te verkopen, zo onthulde onder meer deze krant.

Deze zomer heeft Schippers bedongen dat het ziekenhuis een half miljoen euro terug gaat betalen van de winsten die het sinds 2006 op heroïne heeft gemaakt, zo schrijft de minister. In totaal maakte het Slotervaartziekenhuis 7,5 miljoen winst met de productie en distributie van heroïne. Eind 2012 was een kwart van het eigen vermogen van het ziekenhuis opgebouwd met de winsten uit heroïne, terwijl die activiteiten en de bewuste dochteronderneming niet in het jaarverslag van het ziekenhuis werden genoemd, zo bleek uit het boek ‘De kraak van het Slotervaartziekenhuis – en de avonturen van Aysel Erbudak’ dat vorige week verscheen.

De ‘heroïne-bv’ keerde tot tweemaal toe winst uit. Die gelden zijn niet naar het ziekenhuis gegaan. Dit was volgens Schippers niet illegaal, maar wel ongewenst. Daarom zijn de contracten aangepast zodat dit niet meer mogelijk is, schrijft Schippers.