Kleibeuker verbetert stokoud nationaal record op 5.000 m

Carien Kleibeuker heeft vrijdag tijdens de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City het Nederlands record op de 5.000 meter verbeterd. Op de olympische baan van 2002 kwam de 37-jarige rijdster in de ochtenduren tot 6.45,05, de tweede tijd ooit gereden op deze afstand. Daarmee was ze ruim vier seconden sneller dan het oude record dat Gretha Smit dertien jaar geleden, tijdens de Spelen, reed op hetzelfde ijs (6.49,22). Smit behaalde destijds zilver met die prestatie.

Kleibeuker, die in 2014 in Sotsji verrassend olympisch brons haalde op de langste vrouwenafstand, startte vrijdag op de Utah Olympic Oval in de B-divisie, in een race met twee andere rijdsters. Enkele uren later kwam geen van de rijdsters in de A-divisie in de buurt van de tijd van Kleibeuker, ook niet de Tsjechische wereldrecordhoudster Martina Sablikova. Zij finishte in 6.47,22.

Hoewel Kleibeuker haar razendsnelle tijd reed met meerdere schaatsers tegelijk op het ijs, geldt het toch als een officieel nationaal record. In de B-divisie wordt vaker gestart met drie of vier rijders tegelijk, om het aantal ritten te beperken. Overigens bestaan er theorieën die zeggen dat in dergelijke races sneller wordt gereden dan met twee schaatsers op het ijs, omdat meer rijders extra luchtcirculatie veroorzaken op indoorbanen. Kleibeuker was er niet minder blij om, al had ze na afloop het gevoel dat er misschien nog wel meer in had gezeten. „Ik zat niet meteen helemaal in mijn slag, maar ik wilde wel heel graag. Dus het werd iets meer vechten. Maar misschien is dat nog wel een grotere beloning, met zo’n tijd, want vechten is niet altijd mijn kwaliteit”, zei ze tegen de NOS.

Kleibeuker draait al jaren mee in het schaatsen. Reeds in 1998 deed ze mee aan de nationale allroundkampioenschappen. In 2007 stopte ze met schaatsen om zich te storten op haar loopbaan als fysiotherapeute. Zeven jaar later keerde ze terug op de langebaan, waarna ze in Sotsji haar grootste succes behaalde.

De rest van het vrijdagavondprogramma in Salt Lake City, met een 500 en 1.500 meter bij de mannen, werd gereden na het sluiten van deze krant.