‘Salariscurve moet gelijk liggen aan leercurve’

Marte Rozendaal (28), junior consultant

Inkomen: 2.350 euro bruto per maand

„Na mijn afstuderen deed ik de marketing en sales bij een Italiaanse wijnimporteur. Dat sloot aan bij mijn studie”, zegt Marte Rozendaal. Een goede baan was het, ze haalde een wijnbrevet en vond het een leuke branche, maar toch raakte zij erop uitgekeken. „Consultancy is wat me echt leuk leek, meer projectmatig werk. Gelukkig vond ik ook zo’n baan.”

Nu zit ze ruim een jaar bij consultancybedrijf JongeHonden, inmiddels voor 2.350 euro bruto per maand. „Vergeleken met andere adviesbureaus zijn wij goedkoop voor klanten. Dat komt doordat we allemaal ‘jonge honden zijn’, je mag hier maximaal twee jaar in loondienst werken. Wij leren veel van bedrijven waar we komen, andersom krijgen de klanten van ons een frisse, academische kijk op zaken.” Rozendaal werkt aan verschillende opdrachten, in principe 40 uur per week. Soms wel wat langer. „Maar overuren krijgen we terug als vakantie-uren.”

„Ik ben heel tevreden met dit salaris”, zegt Rozendaal. „Ik denk dat ik op consultancygebied niet aan de bovenkant zit, maar we hebben goede arbeidsvoorwaarden: veel vrije dagen, dertig, en vijf dagen tussen Kerst en de jaarwisseling, goede trainingsmogelijkheden.” De komende jaren wil ze zich wel ontwikkelen. „Ik wil hoger inzetten, de salariscurve moet eigenlijk gelijk liggen met mijn leercurve. Aangezien ik academisch geschoold ben, denk ik dat zo’n groeifase in salaris in de toekomst ook wel realistisch is.”

Verdient Rozendaal wel genoeg?

Hans van der Spek, adviesbureau Berenschot:

„Dit klinkt mij niet in de oren als een erg royale beloning, het gemiddelde in deze branche ligt hoger, op 2.700 euro. Daarbij is vergoeding van mobiele kosten sowieso gebruikelijk. Voor Rozendaal is er dus zeker mogelijkheid om te groeien in salaris binnen de consultancybranche. Of dat bij dit bedrijf kan, is de vraag.”