PEC Zwolle, Ajax en AZ winnen overtuigend, PSV speelt gelijk

AZ-spits Mounir El Hamdaoui scoorde zijn eerste goal in de Eredivisie na zijn terugkeer bij AZ.

Duel tussen Roda JC-sper Richmond Boakye en Zwolle middenvelder Wouter Marinus die zaterdagavond het eerste doelpunt voor zijn rekening nam.
Duel tussen Roda JC-sper Richmond Boakye en Zwolle middenvelder Wouter Marinus die zaterdagavond het eerste doelpunt voor zijn rekening nam. Foto ANP

PEC Zwolle heeft zaterdag met een soepele 5-0-overwinning op Roda JC een einde gemaakt aan een slechte reeks, waarin slechts één punt uit de laatste vier wedstrijden werd behaald. Ajax won thuis met 5-1 van Cambuur en AZ versloeg sc Heerenveen met 3-1. PSV heeft punten laten liggen bij Willem II en speelde gelijk 2-2.

Voorafgaand de wedstrijd werd een minuut stilte in acht genomen voor de slachtoffers van de aanslagen in Parijs.

Twitter avatar LOOtv LOO-tv Wedstrijd Roda-PEC Zwolle begint met minuut stilte voor slachtoffers aanslagen Parijs. https://t.co/sbhhqzDI6z

Zeer matig optreden van Roda JC

De ploeg van trainer Ron Jans startte voortvarend en kwam al binnen vijf minuten op voorsprong door een doelpunt van Wouter Marinus. Nog geen tien minuten later verdubbelde Ryan Thomas de marge. Hij benutte een strafschop na een overtreding van Henk Dijkhuizen.

Roda JC stelde in de eerste helft bitter weinig tegenover het sterke Zwolse begin. Alleen Richmond Boakye kreeg een kans. Hij strandde op doelman Kevin Begois. De Limburgers speelden in een te laag tempo en lieten verdedigend te veel steken vallen. De Zwollenaren scoorde in de tweede helft via opnieuw Thomas, spits Lars Veldwijk en invaller Stef Nijland. Roda JC heeft sinds augustus geen wedstrijd meer gewonnen.

Eenvoudige wedstrijd voor Ajax

Koploper Ajax heeft een eenvoudige thuiszege behaald op SC Cambuur. Ze versloegen de bezoekers uit Friesland met 5-1. Ajax leidde bij rust al met 4-1, na treffers van Davy Klaassen (2), Arek Milik en Joël Veltman. Sander van de Streek kopte Cambuur nog op gelijke hoogte (1-1).

Amin Younes tekende namens Ajax voor het enige doelpunt in de tweede helft. Ajax blijft door de zege de eredivisie aanvoeren. Nummer voorlaatst Cambuur wacht na dertien duels nog steeds op de eerste zege.

Goed samenspel Janssen en El Hamdaoui

Vooral dankzij het uitstekend samenspelende aanvalsduo Vincent Janssen-Mounir El Hamdaoui won AZ in een aantrekkelijk en open duel met 3-1 van sc Heerenveen. Ze keren daarmee voor minimaal een dag terug in het linkerrijtje.

Nadat Mitchell Te Vrede de bezoekers vroeg op voorsprong had gezet bogen Janssen (twee keer) en El Hamdaoui de score om. Heerenveen blijft door het eerste verlies onder interim-trainer Foppe de Haan steken in het rechterrijtje van de eredivisie.

PSV laat punten liggen

PSV heeft zaterdagavond punten laten liggen bij Willem II. Zoals wel vaker dit seizoen slaagde de landskampioen er niet in om een vlugge voorsprong verder uit te bouwen en de wedstrijd eenvoudig uit te spelen. Door twee treffers van Erik Falkenburg kwam de titelverdediger uit Eindhoven na rust zelfs op achterstand. PSV-spits Luuk de Jong kon een grote blamage voorkomen.

Maar zoals vaker dit seizoen nam PSV gas terug na een vlugge voorsprong met als gevolg dat Willem II snel na rust volstrekt onverwacht op gelijke hoogte kwam. Spits Falkenburg kopte een hoekschop binnen waardoor een echte wedstrijd ontstond. Falkenburg bracht zijn club zeven minuten later zelfs op voorsprong met een prachtige tweede treffer na een verre inworp. PSV-aanvoerder Luuk de Jong bezorgde zijn club een schamel puntje door zijn treffer na een hoekschop.

FC Groningen velt De Graafschap

De eerste uitzege voor FC Groningen van dit seizoen is een feit. De ploeg van trainer Erwin van de Looi sloeg zaterdagavond dan eindelijk toe op bezoek bij De Graafschap.

De Doetinchemmers staan na de nieuwe nederlaag nog steeds treurig en zegeloos onderaan in de eredivisie.
Albert Rusnák opende kort voor rust de score na een prima aanval van Groningse zijde. Toch kon zijn goal qua schoonheid zeker niet tippen aan de treffer van Michael de Leeuw in de tweede helft. Die speelde twee verdedigers uit en na een laatste schijnbeweging krulde hij de bal soepel in de verre hoek.
Een penalty van Nathan Kabasele bracht de spanning nog even terug in Doetinchem, maar daar bleef het bij.

Dit bericht werd geschreven op basis van het ANP.