Met dank aan mams pindasoep

Foto Bastiaan Heus
Foto Bastiaan Heus

Het stukje uit het Algemeen Dagblad is al negen jaar oud, maar toch blijft de omschrijving hangen, van Moreno Sheppard (toen 19, nu 28) als „het talent, dat ondanks een enorme voorliefde voor de pindasoep van moeder Sheppard, weinig problemen heeft bij het maken van zijn gewicht”. Inmiddels is hij (toen 70-, nu 82+) wel een zwaargewicht: vorig jaar werd Sheppard knap zevende op de WK in Bremen, terwijl hij met het Nederlands team tweemaal brons won op de EK.

Zaterdag treedt hij aan op de Nederlandse kampioenschappen – eerlijk gezegd zie ik dan een kleiner en jonger karatekatje om Sheppard heen springen, flitsend en missend, terwijl de routinier daar koninklijk onaantastbaar staat, stabieler nog dan de Erasmusbrug. Tot het standbeeld ineens in beweging komt en net als negen jaar geleden met een gyaku tzuk (een stoot, zo snel als een Porsche die rechtuit over de brug schiet) toe te slaan. Na afloop gaat Sheppard nog even bij zijn familie langs voor een portie zaterdagavond-pindasoep. Maar niet dan nadat hij een diepe buiging voor zijn moeder heeft gemaakt.