Meeste arrestanten Saint-Denis weer vrij

Een man die zijn flat beschikbaar stelde aan terroristen zit nog vast.

Buurtbewoners in Saint-Denis worden woensdagavond geëvacueerd door de politie.
Buurtbewoners in Saint-Denis worden woensdagavond geëvacueerd door de politie. Foto AP / Thibault Camus

Zeven van de acht mensen die woensdag tijdens de antiterreuractie in de Parijse voorstad Saint-Denis waren opgepakt, zijn weer vrij. Een man die zijn flat beschikbaar stelde aan de terroristen die vorige week vrijdag in Parijs meerdere aanslagen pleegden, zit nog vast. Dat meldt een bron van het Franse parket, volgens persdienst AFP.

‘Ik wilde alleen een dienst verlenen’

Een vriendin van de flateigenaar is vrijgelaten, evenals zes anderen. Die bevonden zich woensdag in de buurt van het appartement. Het voorarrest van de man die nog vastzit is verlengd tot zes dagen. Hij was in 2008 veroordeeld tot acht jaar cel voor “dodelijke slagen”, maar mocht de gevangenis verlaten in 2013.

De man vertelde eerder aan persbureau AFP dat hij alleen “een dienst wilde verlenen” door zijn flat ter beschikking te stellen aan twee personen. Hij dacht dat ze “alleen wat water wilden en wilden bidden”.

Het vermeende ‘brein’ achter de aanslagen Abdelhamid Abaaoud is bij de antiterreuractie van woensdag omgekomen. Hij had zich in de flat verschanst. Ook een nicht van hem werd gedood. Een derde slachtoffer is nog niet geïdentificeerd.

‘Sporen Abaaoud op kalasjnikov’

Volgens de Franse krant Le Parisien zijn sporen van Abaaoud op een kalasjnikov gevonden. Dit wekt het vermoeden dat Abaaoud ook op mensen schoot die vrijdag.

Het wapen werd gevonden in de zwarte Seat die de terroristen hadden gebruikt. Jihadist Abaaoud is op diezelfde avond gefilmd vlakbij de plek waar de auto werd gevonden.

Ook wapens gevonden in België

De Belgische politie heeft ook tijdens een huiszoeking in Brussel wapens gevonden in het huis van de man die vrijdag als verdachte werd aangemerkt en donderdag werd opgepakt. Meer details over de identiteit van de man wil de politie niet kwijt.