Lieftallige stemmen met venijn ALTERNATIEVE POP POP

Sinterklaas en Kerst komen er aan, maar wat moet je de familie en vrienden dit jaar eens cadeau geven? Nrc.next tipt de leukste muziek, films, series en boeken.

AAN HET LICHT Clean Pete
AAN HET LICHT Clean Pete

1

Poprecensent Hesther Carvalho vindt de stemmen van de tweeling van Clean Pete buitenaards mooi.

Ze zijn 24, hebben lang blond haar en een fris uiterlijk. Maar vergis je niet in Loes en Renée Wijnhoven uit Sambeek, bij Nijmegen. Deze vrolijke tweeling combineert muzikale lieftalligheid met inhoudelijk venijn en een dwars gevoel voor esthetiek.

Op de nieuwe cd Aan Het Licht klinken de klaterende stemmen soms buitenaards mooi – in ‘Denk je dat het kan’, waar Loes een ijselijke solo zingt – maar kunnen ze evengoed balorig stamelen. In nummers als ‘Zet Me Uit’ of ‘Wat Kom Je Doen’ zijn de teksten raadselachtig, afgewisseld met juist heel directe opmerkingen. Zo bezingen ze de frustraties over werk en mannen. In ‘Leuk Voor Later’ wordt antwoord gegeven op de vraag ‘Hoe het gaat met de nieuwe plaat?’ „Geen idee, vraag maar aan iemand anders”, zingt Loes. „Bijvoorbeeld aan die leuke jongens daar, die zijn op dit moment goed bezig en bij hun is vast wat klaar.”

De kwinkelerende zangstemmen krullen om elkaar heen, ze stuwen elkaar hoger, vangen elkaar op. Op dit tweede album breiden de twee de eigen akoestische instrumenten (viool, cello, gitaar) uit met elektrische gitaar en keyboards. Ook is er het knorrende geluid van een Moog-synthesizer, en een drummachine die nostalgisch rudimentair klinkt.

Grappig is Renées liefdesverklaring ‘Duitsland’, waarin ze haar geliefde toezingt dat ze voor hem overal wil wonen („Al verhuizen we naar Duitsland”). Ontroerend is ‘Geheimen’: „Ik zie geheimen in je ogen (..)/ Ik wil het graag geloven, vertel me niet de waarheid/ dan kom ik vast bedrogen uit.”