Kunstroof Italië: 17 schilderijen weg

Drie gemaskeerde mannen roofden waardevolle werken uit een museum in Verona.

Portret van een kind met tekening van Giovanni Francesco Caroto.
Portret van een kind met tekening van Giovanni Francesco Caroto.

Zeventien kostbare schilderijen van oude meesters als Peter Paul Rubens, Jacopo Tintoretto en Andrea Mantegna zijn donderdagavond geroofd uit het Stedelijk Museum Castelvecchio in het Noord-Italiaanse Verona. De totale waarde van de roof zou zo’n 15 miljoen euro bedragen. Volgens burgemeester Flavio Tosi, die het nieuws gisteren bekendmaakte, is de roof in opdracht uitgevoerd.

Drie gemaskerde, gewapende mannen drongen donderdagavond rond half acht, tegen sluitingstijd, het museum binnen dat in een oud kasteel is gevestigd, aldus de Italiaanse krant La Repubblica. Het meeste personeel, overdag elf man, was al vertrokken. Alleen de nachtwaker en een vrouwelijke kassier waren er nog. Beiden werden vastgebonden en hun mond werd met tape afgeplakt, zei de perswoordvoerder van de stad Verona in de krant. Het alarmsysteem met bewegingssensoren was nog niet aangezet.

Twee dieven gingen vervolgens het museum in om de schilderijen te stelen, de derde ging op zoek naar de kas. Volgens Italiaanse mediaverslagen is op bewakingsvideo’s te zien hoe de dieven museumzaal voor museumzaal afstroopten en schilderijen van de muur haalden. Grotere doeken werden uit de lijsten gehaald, zodat ze opgerold kunnen worden. Ze namen onder meer vijf werken van Tintoretto mee. Burgemeester Tosi verklaarde in de Italiaanse media dat hij denkt dat de roof „in opdracht is uitgevoerd, omdat de dieven op een zeer uitgekiend tijdstip en goed georganiseerd hun slag sloegen en precies wisten wat ze wilden hebben”.

Geen kenners

De woordvoerder van Verona noemde de dieven professionele criminelen, „want ze zeiden geen woord” tijdens de hele actie die ongeveer anderhalf uur duurde. Maar het waren geen kunstexperts: ze hebben volgens hem niet de allerwaardevolste werken meegenomen, vertelt hij in La Repubblica.

De dieven zouden in de auto van de museumbewaker met de kunstwerken vandoor zijn gegaan, en zouden die later in een andere vluchtauto hebben overgeladen. Leden van het kunstroofteam van de carabinieri zijn aan een onderzoek begonnen.