Nederland heeft AAA-status terug

De Nederlandse economie is in de ogen van kredietbeoordelaar Standard &Poor’s (S&P) weer een AAA-status waard. Dat meldt de kredietbeoordelaar. Daarmee is Nederland terug op het hoogst mogelijke niveau. De positieve economische vooruitzichten en verwachtingen voor Nederland op de middellange termijn zijn de reden voor de verhoging van de status volgens S&P. Een hogere kredietbeoordeling kan het goedkoper maken voor een land om geld te lenen op de financiële markten. Nederland verloor de triple A-status in november 2013 bij S&P en is het eerste land dat weer terugkeert van een AA+ naar een triple A-status. De Verenigde Staten moeten het na de afwaardering van enkele jaren geleden nog altijd stellen met AA+. Bij de andere twee toonaangevende kredietbeoordelaars, Moody’s en Fitch, behield Nederland de afgelopen jaren overigens wel de hoogst haalbare status. S&P gaf vrijdag aan dat de vooruitzichten voor de Nederlandse economie beter zijn dan eerder gedacht. Stijgende lonen en de groeiende werkgelegenheid helpen de consumptie vooruit, waardoor de binnenlandse vraag de sterke exportpositie ondersteunt. S&P verwacht dat de Nederlandse economie de komende drie jaar met ongeveer 2 procent groeit. (NRC)